Hazai energiával versenyképesebb és zöldebb lenne Magyarország

Valóságos Kincsesbánya fórum: szemléletváltásra és új energiagazdálkodásra van szükség.

Ha Magyarország nem változtat alapvetően energiagazdálkodásán, nem csupán a környezeti problémákkal kell megküzdenie, de a külföldi energiahordozóktól való függése miatt a hazánkban előállított termékek drágulásával is számolnia kell. A cél ezért a magyar megújuló energiakincs fokozottabb felhasználása – derült ki többek között a Valóságos Kincsesbánya című fórumon szombaton, amely az energiatermelésben és energiatakarékosságban érdekelt területek döntéshozóit, szakembereit, kormányzati és önkormányzati szereplőit ültette közös asztalhoz. A fórum célja, hogy az érintett ágazatokon túl a lehető legszélesebb körben megismertesse és elfogadtassa az energiatudatos életmódot.

Nincsen olyan ember, akit zsebbevágóan ne érintene Magyarországon az energiahordozók árának folyamatos emelkedése. A magasabb összegű rezsiszámlák és fosszilis energiahordozók környezetromboló hatása mellett azonban az ország versenyképességét is egyre rosszabbá teszi ez a kiszolgáltatottság. Már most két és félszer többet költünk egy négyzetméternyi épület energiaellátására, mint a szomszédos Ausztriában. Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzék, a lehető leghamarabb a lehető legszélesebb körű szemléletváltásra van szükség Magyarországon – derült ki egybehangzóan az előadóktól a fórumon.
„A paradigmaváltás szükségszerű, ezért a kormányzat hosszú távú víziót és a Zöld Gazdaság kialakításához szükséges eszközöket is biztosítja. Az állam azonban egymaga nem oldhatja meg a kérdést, nyitottak vagyunk az együttműködésre valamennyi érdekelttel.” – mondta előadásában Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára, majd hozzátette: tíz százalék energiát mindenfajta befektetés nélkül megtakaríthatunk csupán odafigyeléssel, és a kormányzat ezt az odafigyelést először saját magán, saját intézményeivel kezdi.

A minisztérium 2010. november 15-ig új energiastratégiát dolgoz ki, amelynek fő pillérei az ellásbiztonság, a versenyképesség, a fenntarthatóság és a gazdaságélénkítés lesznek a társadalmi vita 2011 első negyedévében várható.
A Valóságos Kincsesbánya fórumon többek között részt vett a piaci szereplők közül a Philips Hungária Kft., a Budatech Kft., az Oktoklíma Kft., a HGD Kft., az ENIN Kft., az ELMŰ, a Győrszol Kft.; önkormányzati oldalról Győr, Újszilvás, Sándorfalva, Nagyvárad, a szlovákiai Dobfenek; míg a nonprofit szektort mások mellett a Magyar Klaszterek Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Magyar Hőszivattyú Szövetség, a sepsiszentgyörgyi Green Energy Egyesület és a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége képviselte.

„Hazánk egyik legfontosabb kitörési pontjáról van szó, az ebbe való befektetés biztos megtérülést jelent az ország számára. A kérdés az, hogyan motiválható széles körben a lakosság, hogyan lehet a mindennapok részévé tenni az energiatakarékosságot és a hazai megújuló energiák felhasználását.” – fogalmazott Both Ildikó, a fórum ötletgazdája és szervezője. Véleménye szerint erre teremt kiváló lehetőséget a mostani találkozó és a szintén Valóságos Kincsesbánya címmel induló, októbertől a Duna Televízión látható televíziós műsorsorozat, amelyek együttesen a legszélesebb közönséget is megszólítva igyekeznek elősegíteni a szemléletváltást.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.