Hawaii lehet a meteorelhárítás központja

Miután múlt héten a jó előre bejelentett egy helyett négy, a Föld közelébe érő kisbolygókkal és meteorokkal kapcsolatos esemény is történt, egyre valószínűbb, hogy komoly pénzügyi segítséget kaphatnak azok a projektek, amik az ilyen égitesteket figyelnék.

A 2012 DA14 Föld-súroló kisbolygóról mindenki tudott, azonban a 45-50 méteres szikladarabon kívül még három meteor került be a hírekbe, írja az index.hu. Az egyik Oroszországban, Cseljabinszk felett robbant fel, a másikat San Francisco felett vették fel a kamerák, és egy harmadik, képekkel eddig nem igazolt bolida is feltűnt, méghozzá Kuba közelében. A NASA a közelmúltban ötmillió dollárral járult hozzá a kifejezetten az ilyen objektumok felfedezésére és követésére kitalált, ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, egy aszteroida becsapódásra figyelmeztető rendszer) elnevezésű műszer kifejlesztéséhez. A szerkezet több nagy, 25 centiméter átmérőjű, nagy látószögű távcsövet használ majd, amik egy éjszaka alatt többször is végigpásztázzák az égboltot, a gyorsan mozgó, legalább 19,5 magnitúdós látszólagos fényességgel rendelkező égitesteket figyelve. A tervek szerin Hawaii-on és Arizonában felállított távcsőpár óránként tesz meg majd egy kört, egy éjjel alatt nagyjából 8000 képet rögzítve. Az így keletkezett adatmennyiség egy éjjel alatt elérheti a 80 gigabájtot. A tervek szerint akár az egy-egy éjjel alatt befogott 35 000, a Föld közelében száguldó aszteroidából évente egy olyan lesz, aminél a rendszer előre figyelmeztet majd a becsapódás pontos helyére és idejére. A rendszer egy 50 méteres aszteroidánál egy héttel, egy 140 méteresnél egy hónappal az ütközés előtt szól majd.

Azt a projekt indítói sem tagadják, hogy ilyen esetben ennyi idő csak az evakuálásra lenne elég, a karambol elkerülésére nem. Ahhoz ugyanis, hogy a lehető legolcsóbb megoldással térítsünk el egy 50 méteresnél nagyobb kisbolygót a Föld útjából, legalább 10 év kell. Ráadásul az ATLAS csak a felénk tartó aszteroidáknak mintegy 60 százalékát lesz esélye meglátni, a többi ugyanis vagy túl sötét ahhoz, hogy a távcső kiszúrja, vagy a Nap felől érkezik. Ez utóbbi ellen védene a Sentinel program, ami egy Vénusz körüli pályára állított űrtávcsővel figyelné a Föld pályáján belülről támadó kisbolygókat. Az ez utóbbi pályázathoz szükséges pénzt Ed Lu, egy korábbi űrhajós próbálja összekalapozni már egy ideje, az elmúlt pár napban látott meteorgyakoriság talán neki is segíthet a cél elérésében.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.