Hatvan méterrel is emelkedhet a tengerszint

A tengerszint a 20. század eleje már 18 centiméterrel nőtt, az éghajlatváltozás pedig csak tovább gyorsítja a sarkköri jégtakarók olvadását. Az emelkedés jelenleg évi 3,5 milliméteres „sebességgel” halad.

A University of Colorado kutatói kimutatták, hogy ennek felét a tenger „hőtágulása” okozza, mivel a meleg víznek nagyobb a térfogata, mint a jégnek, írja a piacesprofit.hu. A jégtakarók olvadása önmagában csak egy milliméteres éves tengerszint-emelkedést vonna magával. Az ENSZ klímaügyi szakbizottságának jelentése 18-59 centiméteres növekedést prognosztizált az évszázad végére, csakhogy ezek a számítások nem tartalmazták az olvadó sarkköri jégsapkák vízmennyiségét. Világszerte közel 200 ezer gleccser létezik, ezek kiterjedésének csökkenését is szükséges ellenőrizni, hogy pontosabb képet kaphassunk a globális olvadásról. Szakemberek ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a két métert is elérheti a vízszint emelkedése a partvonalakon (mert a hegytetők jégtakarója és gleccserei önállóan egy méteres tengerszint-emelkedést generálhatnak).

És akkor még szó sincs arról, hogy Grönland és az Antarktisz jéghegyeinek olvadása az elmúlt két évtizedben erősen felgyorsult. A két jégtömeg teljes elolvadása esetén akár 60 méterrel is megugorhat a tengerszint! Minden négyzetkilométer számít a kedvező adózási feltételeivel multinacionális vállalatokat és külföldi milliomosokat magához vonzó városállamnak. Szingapúr a 90-es évek óta Ázsia egyik fő pénzügyi, kereskedelmi, szállítmányozási és gyártási központja (a messze földön híres kaszinóiról nem is beszélve). Még tengerszint alatti metrója is van, amit 3,2 milliárd dollárból építették ki. A gazdasági növekedésnek és a város terjedésének azonban a klímaváltozás valósága szab határt: hiába magas az egy főre jutó GDP, az emelkedő tengerszintet a gazdagság nem fogja vissza. Csak az áradást fékezheti meg hellyel-közzel. Szingapúr 15 kilométer hosszú keleti partszakaszán szélesítik és magasítják a hullámtörő kőpadkákat, hogy megvédjék az alacsonyan fekvő várost az áradásoktól. Importált homokot is szállítanak a helyszínre a partmagasság emelése végett. Szingapúr partjainak 70-80 %-ánál már kialakítottak valamilyenfajta gátrendszert. A  kormány vizsgálatot végzett és a következőre jutott: Szingapúrnál a tengerszint 11,5 centiméterrel nőtt az elmúlt 30 évben és a következő három évtizedben várhatóan 10-15 centiméteres változással kell majd számolni. Tavaly az illetékesek úgy döntöttek, egy méterrel emelik az építkezésre használható területek magasságának alsó határát: a jövőben a legmagasabb apály-szintnél 2,25 méterrel magasabb területeket lehet csak igénybe venni, jelentette a Reuters.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.