Hatszázmillió forint Dél-Békésben az ivóvízbázis védelmére

Hatszázmillió forint EU-támogatást nyert a Békés Megyei Vízművek Zrt. a Maros hordalékkúp alatt található egészséges ivóvízbázis biztonságba helyezésére – közölte Nagy László, a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese hétfőn az MTI-vel.

Nagy László elmondta: a társaság 34 településen összesen 186 ezer embernek szolgáltat egészséges ivóvizet a hordalékkúp alatt található vízkészletből. A beruházás még az év folyamán befejeződik. A vízművek önerő nélkül valósítja meg a programot, a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával – mondta. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: Békés megye legnagyobb víziközmű szolgáltatója régóta tervezi a dél-békési vízkitermelő műveknél a kutak és a hozzájuk kapcsolódó belső védőterületek korszerűsítését. A Maros hordalékkúp laza szerkezete az ivóvízkészlet fokozott védelmét igényeli az esetleges környezeti ártalmak elhárításáért. Az Alföld délkeleti részén, a Körös-Maros köze legjobb vízadói a Maros hordalékkúp területén – átlagosan 100-200 m-es mélységben – helyezkednek el. A térség – ivóvíz-beszerzési szempontból – legjelentősebb vízföldtani egysége a Maros hordalékkúp, melynek egyharmada Magyarország, kétharmada Románia területén található.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.