Hatalmas terület olvadhat fel a klímaváltozással

Egy brit tanulmány szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj (permafroszt) olvadhat ki, ha nem sikerül megakadályozni a felmelegedést. Emiatt üvegházhatású gázok szabadulhatnak föl – írja az MTI.

A kutatók szerint a permafroszt – a legalább két éve fagyott talaj – érzékenyebb lehet a felmelegedésre, mint korábban hitték. Most először becsülték fel, hogy mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozás miatt. Az Exeteri Egyetem, a Leedsi Egyetem és Nagy-Britannia hivatalos meteorológiai szolgálata (Met Office) kutatói a Nature Climate Change-ben publikálták az eredményeket. A magasabb szélességi körök vidékén, főként az Északi-sarkvidéken található permafroszt nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt tartalmaz, mely a talaj olvadásával felszabadul és a légkörbe jut. A bolygó 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométer fagyott talaj olvadhat fel. A kétfokos emelkedéssel a Föld permafrosztjának több mint 40 százaléka veszik el. Becslések szerint 35 millió ember él fagyott talaj fölött emelt településeken, az olvadás miatt a föld instabillá válhat alattuk, épületek, utak omolhatnak össze. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény az iparosodás előtti hőmérséklethez képest jóval 2 Celsius-fok alatt akarja tartani a felmelegedés mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze. A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban szinte minden permafroszt elveszhet – mondta Sarah Chadburn, a tanulmány vezető szerzője. Társszerzője, Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója reméli, hogy az olvadás mértékének felmérésével jobban megérthetővé válnak a globális felmelegedés következményei, ami befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.