Hatalmas napelemes parkot telepít a Tesla az épülő berlini gyárra

A Tesla vezetője, Elon Musk közzétette a volt Kelet-Németország területén, a Berlin közelében fekvő Grünheide városában tervezett óriás gyár első képét.

A Tesla vezetője, Elon Musk közzétett egy képet a volt Kelet-Németország területén, a Berlin közelében fekvő Grünheide városában tervezett óriás gyárról. A Musk Twitter fiókjában közzétett kép az új gyár elrendezését mutatja, amely magában foglalja a tetőn elhelyezendő napelemeket is, írta az mnnsz.hu.

A korábbi napokban kétségek merültek fel azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy az elektromos autók gyártója nem jelezte napelemes rendszer alkalmazását a jóváhagyásra benyújtott anyagban. Azóta kiderült, hogy a német hatóságok a tervezés jelenlegi szakaszában még nem igénylik az ilyen adatok megadását. Ezen a héten a Brandenburgi Környezetvédelmi Hivatal (Office for the Environment in Brandenburg) – ez a német tartomány veszi körül a német fővárost – kiadta az engedélyt a létesítmény földmunkálatainak megkezdésére. A még folyamatban lévő környezetvédelmi kiértékelések ellenére a területen található fák kivágására már megadták az engedélyt.

A Brandenburgi Környezetvédelmi Hivatal már megadta az engedélyt az alapok és a szerkezeti munkálatok elvégzésére valamint a helyszínen a magáncélú közlekedésre szolgáló területek kialakítására is. A hatóság szerint a Tesla június 8-án nyújtotta be a jóváhagyásra váró anyagot, és valamennyi érintett hatóság megadta a hozzájárulását. A gyár teljes engedélyezési folyamatát őszre be kell fejezni.

 

Ez a létesítmény lesz az amerikai elektromos gépkocsikat gyártó óriás első gyára Európában. A tervek szerint évente akár 500 000 egységet is gyártani fognak a 3-as és az Y modell változatokból valamint a jövőbeli modellekből a Berlin közelében található helyszínen. A gyártási tevékenységek megkezdésére 2021 közepét jelölték meg, és legalább 12 000 munkahely létrehozásával származnak.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.