Hatalmas erdőt vágnak ki, hogy napelemparkot építsenek a helyére

Inárcs településen tervezik létrehozni Magyarország Giga Napelemparkját. Ehhez a zöld beruházáshoz – ami 100 hektáron fog elterülni – több hektár erdőt (80 hektárról beszélnek) fognak kivágni – írta az index.hu egyik olvasója, aki bár nem Inárcson lakik, ismerős a településen.

Inárcson az utóbbi időben valóban fellendült a napelembiznisz. Nem egészen egy éve, 2018 márciusában készült el a településen két darab naperőmű, név szerint Inárcsi Naperőmű 1. és Inárcsi Naperőmű 2. Ezeket akkor ünnepélyes szalagvágással adtak át, erről pedig Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő posztolt a Facebookra. Az erről is szóló közmeghallgatáson, még 2016-ban mondták el, hogy ezek a naperőművek egy gazdasági ipari besorolású területen, az Ócsai út mellett épülnek meg, erre létesítési engedélyt pedig az országos villamos energia engedélyezési hatóság adja ki.

Az inárcsi polgármester, Gál Imre az átadáskor egy interjúban azt mondta, ennek a vállalkozásnak két előnye is van:

– iparűzési adó formájában valami „csurran-cseppen az önkormányzatnak”,
– másrészt „környezetbarát energiaforráshoz jutunk, és nem pusztítjuk tovább környezetünket”.

Már ekkor szó volt arról, hogy ez a terület a jövőben bővülni fog. Nos, most ez valóban megtörténik:

A MÁR MEGLÉVŐ NAPERŐMŰVEK MELLETTI TÖBB HEKTÁRNYI ERDŐ HELYÉN, AMIT KIVÁGNAK.

A polgármester az Indexnek is megerősítette, hogy valóban bővülni fog Inárcs napelemkészlete. A Virgin Solar Kft. és az EZRT-Solar Finance Kft. két újabb, egyenként 49,9 MW-os naperőművet készül kiépíteni a település ipari külterületén. A két naperőmű összes területigénye 156,26 hektár. A beruházással érintett összesen 89 hektár erdő, rendeltetését tekintve ipari faanyag kitermelés célú, nem őshonos akác erdő. A csereerdősítés során 91,57 hektár méretű új, nem invazív fajokból álló erdőt telepít a fejlesztő– mondja a polgármester. Eszerint tehát

A NAPELEMPARK MIATT VALÓBAN KIVÁGNAK 89 HEKTÁRNYI ERDŐS TERÜLETET, DE AZT ELEVE KIVÁGÁSRA HOZTÁK LÉTRE, ÉS HELYETTE ÚJ FACSEMETÉKET ÜLTETNEK MAJD.

A cégek mögött álló vállalkozó, Zsiros Róbert az Indexnek azt mondta, az új naperőművek helyének kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kellett venniük. Egész pontosan így fogalmazott: „A rendkívül szűk keresztmetszetet jelentő hálózati csatlakozási lehetőség, a földvédelemmel kapcsolatos jogszabályi előírások, a sokszor bonyolult tulajdonosi viszonyok mellett kiemelt prioritást élvezett, hogy a beruházás védett természeti értékeket ne érintsen. Mindezen szempontok figyelembevételével került sor a beruházási helyszín lehatárolására.”

A kiválasztott fás terület tehát a polgármester és a vállalkozó szerint sem esik természetvédelmi oltalom alá. Utóbbi azt mondja, szakértői vizsgálatok szerint

AZ MÁR AMÚGY IS TIZENÖT ÉVES, ÍGY NAPERŐMŰ IDE VAGY ODA, A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN MINDENKÉPP FELDOLGOZNÁK AZ OTTANI FÁKAT.

Néhány inárcsi lakos azért eléggé kétkedve fogadta az ötletet, főleg, mert az index.hu olvasója szerint az egész megegyezés teljesen titokban történt, és nem kérdezték meg róla előtte a település lakóit. Egy zárt kibeszélős Facebook-csoportban is hosszasan ment erről a helyiek beszélgetése, akik arra is panaszkodnak, hogy a kivágásra ítélt erdő fogja fel a port, de valaki gombászni szokott ott. Egyikük egyenesen azt írja: „Teljesen mindegy, mit írogatunk ide, valószínűleg ez már le van zsírozva!” Nem véletlen a szóhasználat, Zsiros Róbertre utal ugyanis. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.