Hat atomerőműnyi energiát termeltek a szélerőművek az Urd viharban Svédországban

2 hete érte el Svédország déli részét az Urd vihar, ami hurrikán erejű széllel és hatalmas hullámokkal söpört végig Dánia és Norvégia partjain is.

A viharos szél azonban jót is hozott Svédországnak: alig két nap alatt 5.7 millió kilowattóra energiát termeltek a szélerőművek. A reggel 6 és 7 óra között produkált teljesítménnyel új rekord is született a skandináv országban. A The Local svéd kiadásának így nyilatkozott egy szakértő a témában: „Az extrém szeles időjárás az elmúlt néhány napban azt eredményezte, hogy a szélerőművek annyi energiát termeltek, mint hat atomerőmű. Ez korábban soha nem fordult elő” – mondta Anders Engqvist, a Bixia kockázatkezelési vezetője. Az eredmény Svédország energiaellátásának 26 százalékát fedezte három napra – ez valószínűleg lenyomja majd a villamosenergia-árakat a skandináv országban. A vihar miatt egyébként több kompjáratot leállítottak, és három országban adtak ki figyelmeztetést a lakosságnak: lehetőleg maradjanak otthon, amíg elül a szél, írja a globoport.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.