Hasznos információk a 2015 végéig kötelező energetikai auditok elvégzéséhez

A 27/2012 számú Energiahatékonysági Irányelv (EED) szerint a kkv-nak nem minősülő vállalatoknak 2015. december 5-ig, majd azt követően 4 évenként kötelező energetikai auditot készíttetnie.

• Mi az energetikai audit?
• Mi az energetikai audit folyamata?
• Ki végezheti az energetikai auditot?
• Mi a rendeleti háttér?
• Milyen szabványok állnak rendelkezésünkre?

Az energetikai audit minden olyan szervezetnek fontos, amely javítani akarja energia-hatékonyságát, csökkenteni kívánja az energiafogyasztását és érvényesíteni szeretné az ezzel járó környezeti előnyöket. Az energetikai audit valamely helyszín, épület, rendszer vagy szervezet energiafelhasználásának és energiafogyasztásának rendszerszemléletű felülvizsgálata és elemzése. Az energetikai audit célja az energiahatékonyságot növelő intézkedések feltárása. Az ide vonatkozó szabványok meghatározzák az energiaaudit jellemzőit, megállapítják az energiaauditok követelményeit, közös módszertanát és az energia-auditálási folyamat során felmerülő kötelezettségeket.

A vállalati energiagazdálkodás célja, hogy megszervezze, átláthatóvá és előremutatóvá tegye a létesítmények energiaellátásával összefüggésben jelentkező teendőket, ezáltal csökkentse az üzemeltetési költségeket és mérsékelje a káros környezeti hatásokat.
A nemzetközi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a méréstechnikai, folyamatszervezési, szabályozási és dokumentációs hiányosságok akár 10-20%-os veszteséget is generálhatnak. Megfelelő energiairányítási rendszer bevezetésével ezeket a többletköltségeket, és az ezzel járó környezeti hatásokat hatékonyan lehet csökkenteni.

Ehhez nyújt segítséget a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Tudásközpontjának két napos energiaaudit előadása, ahol Dr. Magyar Zoltán – egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti tanszékének vezetője, a Magyar Mérnöki Kamara Épületenergetikai Szakosztályának alelnöke, az Építéstudományi Egyesület alelnöke – beszél az energiaaudittal kapcsolatos tudnivalókról, a témával kapcsolatos legaktuálisabb hírekről, valamint az interaktív előadás során természetesen valamennyi résztvevő kérdése is megválaszolásra, megvitatásra kerül.

Dátum: 2015. június 8-9.

Jelentkezés: 2015. június 1-ig

Bővebb információ: kottmayer@ahkungarn.hu

Weboldalért kattintson ide!

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.