Használt biciklialkatrészből asztali lámpa a hazai tervezőtől

Belső Péter és az Industrial Kid története egy összecsukható bringa építésével kezdődött. A dizájnernek olyan kerékpárra volt szüksége, amin nem piszkolódik össze az irodai viselet, így a szíjhajtás mellett döntött.

A szerelés közben „kimaradó” alkatrészek hasznosítása adta az alapötletet egy rendkívüli asztali lámpa megalkotásához. Az ötlet azóta a kerékpáralkatrészekből készített egyedi világítás, illetve lakberendezési tárgyak specialistájává nőtte ki magát. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége, Belső Péter dizájner olyan lámpákat tervez és készít, amelyek használt kerékpáralkatrészekből állnak csaknem teljes egészében. A lámpákat régi, kidobásra szánt, mások által „szemétnek” tartott, lestrapált bicikli alkatrészekből állítja össze, elsősorban kézi munkával. A Péter által készített tárgyaknak kettős üzenete van, az egyik, hogy új és trendi termékeket minimális károsanyag-kibocsátással is létre lehet hozni, úgy, hogy kimondottan csökkentjük a szeméthegyeket, óvva ezzel Földünket. Felhasznál bármit, amit otthon, vagy jártában-keltében, bolhapiacon fellel.

Átvitt értelemben ez azt is jelenti, hogy semmi sem szemét, minden jó lehet valamire, ha elég kreatív és elszánt az ember. A lámpák összeállításakor energiatakarékos, LED izzókat használ, ezáltal is csökkentve a környezetterhelést. A másik üzenet pedig a kerékpározás, a károsanyag-kibocsátás mentes közlekedés népszerűsítése. Az különleges lámpáktól sokan kedvet kaptak a biciklizéshez, mivel látták: ez nemcsak trendi és praktikus közlekedési mód és életforma, de egészséges, etikus és fenntartható is. Péter műhelyében minden elkészült darab egyedi tervezés során nyeri el végleges formáját. Az egyediség garantált, hiszen az egyes részek összeilleszthetősége és az eredeti funkció kihangsúlyozása miatt sem lehet közöttük két egyforma.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.