Három tipp a pénztárcakímélő nyaraláshoz

A gazdasági válság ellenére folyamatos fellendülés mutatkozik a turisztikai iparágban világszinten.

Ez főleg a luxusnyaralásokat érinti, azonban egyre többen vannak azok is, akiknek pénztárcájuk megóvása mellett a környezet kímélése is fontos. Ma már nem kifejezetten luxus „zölden” utazni, csak ismerni kell a módját. Sokan nem tudják, de a repülés a környezet számára az egyik legmegterhelőbb utazási forma, azonban itt is van választásunk – hívja fel a figyelmet a GREENFLOW független környezetpolitikai műhely. Az „ECO” programhoz csatlakozott légitársaságok gépei például akár 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Ahogy a fizetőképes utazóközönség egyre tudatosabbá válik, úgy válik egyre komolyabb, és főleg a szélesebb rétegek számára is egyre elérhetőbb áron szolgáltató iparággá az ökoturizmus. A turizmus fejlődése azonban így is egyre nagyobb terhet jelent a környezetre nézve: a közlekedésből, az ott-tartózkodásból és a szabadidő eltöltésének különböző formáiból eredő negatív hatások a természeti erőforrások elszennyeződéséhez, az élővilág változatosságának veszélyeztetéséhez, sok helyen pedig a természetes tájkép megsemmisüléséhez vezetnek. Ez végső soron a turizmusra is visszahat, hiszen így az egykor kedvelt célterületek elveszítik vonzerejüket.  A GREENFLOW független környezetpolitikai műhely összeállította a környezettudatos nyaralás három fő, egyszerű alapelvét, amelyet követve megőrizhetjük üdülőhelyeink természeti szépségét, és még spórolhatunk is:

 

1. Első lépés: utazzunk környezet-kímélően!

A turizmussal összefüggő közlekedés óriási környezetterhelést jelent: az autó- és repülőutak során kibocsátott CO2 mennyisége jelentős kárt okoz a természetben, roncsolja az ózonréteget. Csökkenthetjük a negatív környezeti hatást, ha Magyarországon választunk úti célt, hiszen akkor nem kell repülőre szállni, és mehetünk vonattal, amire a kerékpárunkat is feltehetjük. Itthon az autóút is többnyire lényegesen rövidebb, mint egy külföldi nyaralás esetén. Ha autóval kelünk útra, bátran használjunk „telekocsit” – keressünk útitársakat, vagy szálljunk be mások mellé –, a helyszínen pedig lehetőség szerint kerékpározzunk, gyalogoljunk, szálljunk tömegközlekedési eszközökre! Az autóút során ügyeljünk gépkocsink fogyasztására – nem csak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, ha lemondunk a tetőcsomagtartóról és a légkondicionálásról, valamint betartjuk a sebességhatárokat!

A szabadságok ideje azonban korlátozott, így a repülés sok helyen megkerülhetetlen. Mint azt Őri István, a GREENFLOW környezetpolitikai műhely vezetője hangsúlyozza: „Ha mindenképpen repülőre kell szállnunk, válasszunk „ECO” programhoz csatlakozott légitársaságot! A szén-dioxid-kompenzációs program keretében a résztvevő légitársaságok kiszámolják az egy utasra eső kibocsátást az úthossz, a kihasználtság és az üzemanyag-fogyasztás alapján, és lehetővé teszik az utasok számára, hogy kompenzálják a járatok szén-dioxid-kibocsátását. A flották zömét olyan repülőgépek alkotják, amelyek a ma legmodernebbek: 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a régi típusok.”

2. Természetközeli feltöltődés ökoszállásokon

A szállodák működésük során rengeteg energiát, vizet, tisztítószert használnak fel, és tetemes mennyiségű hulladékot termelnek. Az elmúlt néhány évtizedben azonban a világ számos országában, és az utóbbi években Magyarországion is megjelentek már az ún. „ökoszállodák”, amelyek számos eszközzel igyekeznek megvédeni Földünk természeti kincseit. A természetközeli pihenés sokszor hatékonyabb kikapcsolódást is jelent, mint egy hagyományos, a lakásunktól alig különböző szálloda, ráadásul itthon ezek a szállások jellemzően olcsóbbak is. A vendégek ugyan alhatnak franciaágyon, sőt, újrafelhasznált vízzel működő vízöblítéses vécé használatára is van lehetőségük, de például kőépület helyett sátrat kaphatnak, a szabadtéren álló zuhanyhoz pedig vödörben hordják a vizet. Az éttermekben helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat ehetnek, szabadidős programként pedig horgászatot, lovaglást, kenutúrákat, és természettudós által vezetett kirándulásokat is választhatnak.

3. Védjük a környezetet külföldön is!

Sokan a nyaralásuk során nem fordítanak kellő figyelmet a környezet védelmére, hiszen „nem otthon vannak”. Fontos azonban, hogy utazásaink során is kíméljük a természeti értékeket, mert hanyagságunkkal egyúttal a helyi turisztikai értékeket is romboljuk, és akarva-akaratlanul visszaélünk a házigazdáink vendégszeretetével. Éppen ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy

– soha ne vásároljunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, ékszert!
– ne törjünk le „emlékbe” virágot, növényt, cseppkövet, vagy bármilyen más természeti ritkaságot, ne pusztítsunk el semmit! 

– külföldön se szemeteljünk, ne pazaroljuk a vizet!
– tartsuk tiszteletben a helyi kultúrát és szokásokat, tiszteljük a természeti népeket, a trópusokon a szegénységet és az élővilágot!

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.