Hamvas István a paksi atomerőmű vezérigazgatója

Hamvas István korábbi műszaki vezérigazgató-helyettest nevezték ki a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatójává a főtulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlésen, hétfőn.

A közgyűlést követően munkavállalói fórumon, majd sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a cég élén végrehajtott személycserét.
Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint az atomerőmű új vezérigazgatója 1977-ben fizikusként kezdte pályáját az atomerőműben, műszaki vezérigazgató-helyettesi kinevezését 2003 végén kapta meg.
A PA Zrt. frissen kinevezett vezérigazgatója fontos feladatnak nevezte a termelés hatékonyságának növelését, a versenyképesség megtartását, azonban aláhúzta, hogy a biztonság továbbra is prioritás. Kiemelte, hogy a biztonságos üzemeltetés biztosít alapot az üzemidő tervezett meghosszabbításának, az atomerőmű bővítésének, és garanciája a régió megélhetésének.
Hamvas István beszámolt arról, hogy az előző években számtalan olyan munkában és azok irányításában vett részt, amelynek eredményeként most az üzemidő-hosszabbítási engedélykérelem benyújtása előtt állnak; megkapták az új blokk építéséhez szükséges elvi jóváhagyást a parlamenttől. Eközben a biztonsági mutatórendszer az elmúlt hét év alatt tendenciózusan javult, amit a vezérigazgató a legfontosabbnak nevezett. Mindezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a múlt évben termelési rekordot értek el – mutatott rá.

Hozzáfűzte, hogy a következő időszakban nem lesz cél a „rekordhajszolás”, hiszen azzal, hogy a teljesítménynövelési programot befejezték, kimerültek azok a műszaki lehetőségek, amelyekkel a reaktorok teljesítményét növelhetnék. Az éves villamosenergia-termelés volumenét fontos feltételek betartása mellett lehet növelni, ám erre csak a biztonság előtérbe helyezése mellett kerülhet sor – jelentette ki.
– A piac befogadóképessége nagymértékben függ az áram árától, és ha azt akarjuk, hogy a Pakson termelt összes áramot megvásárolják, a piacon a legjobbnak kell lenni. Ez így is van, a paksi atomerőműben termelt energia évről-évre a legolcsóbb Magyarországon – mutatott rá. Hozzátette, hogy a vezető pozíció megtartásáért cselekedni kell. Egy új gazdasági hatékonyságnövelő programot kell készíteni, és az alapján elérni, hogy a villamos-energia ára ne növekedjen az inflációt meghaladó mértékben – fejtegette.

Hamvas István kitért arra, hogy az üzemidő-hosszabbítás előkészítésének utolsó fázisába értek. Évekkel ezelőtt megkapták a környezetvédelmi engedélyt, 2005-ben a parlament hozzájárulását, a múlt évben pedig „pozitív” nukleáris hatósági határozatot kaptak az üzemidő hosszabbítási programjukra. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az abban foglaltakat elvégezik, nincs akadálya a blokkok üzemben tartásának további 20 éven át. A vezérigazgató emlékeztetett, hogy ehhez 2011. december 14-én kell be kell nyújtaniuk az engedélykérelmet, igazolva, hogy az említett feladatokat teljesítették.
A figyelem középpontjában ezek a feladatok állnak, most nem látunk olyan akadályt, ami megkérdőjelezhetné az üzemidő meghosszabbítását, húzta alá.
Az új blokk építésével kapcsolatban elmondta, hogy meghatározták azokat a feladatokat a szükséges ütemezéssel, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy legalább egy új blokk épülhessen a paksi telephelyen. Ez – emlékeztetett – a tulajdonos Magyar Villamos Művek projektje, de a paksi szakemberek jelentős szerepet kapnak benne. – Ez a munka ütemterv szerint folyik, így a tervek szerint 2020-ban, vagy nem sokkal 2020-at követően legalább egy új blokk elkezdi működését, mondotta.

Ezt nemcsak a paksi atomerőmű dolgozói, hanem az egész régió megélhetése szempontjából nagyon fontosnak nevezte, mert így akár 80-100 évre biztosított lenne az iparág működése.
Mittler István az atomerőmű kommunikációs igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón beszámolt róla, hogy a rendkívüli közgyűlésen igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok visszahívásáról és megválasztásáról is döntöttek.
A Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának tagja lett 2010. szeptember 14-től Baji Csaba Sándor, Hamvas István László, dr. Vámos Gábor, Nagy Sándor, Kollár Károly Attila és dr. Murányi Ernő.
A közgyűlés a PA Zrt. felügyelőbizottságába választotta dr. Bánfi Lászlót, dr. Kevés Tibort, Hajdú Jánost és Kovács Pált.
Baji Csaba Sándor jelenleg az MVM Zrt. vezérigazgatója, de korábban a paksi atomerőmű élén állt csakúgy, mint az igazgatóságba választott Nagy Sándor. A felügyelőbizottság új tagjai között van Hajdú János, Paks polgármestere, illetve Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára.
Az atomerőmű hétfői közleményében az áll, hogy a főtulajdonosok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetése az új vezérigazgatótól és az új igazgatóságtól elsősorban az atomerőművi blokkok biztonságos üzemeltetését és az átlátható gazdálkodást várja el.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.