Hamarosan a Tisza-tavat tisztítják a PET Kalózok

Az immár hagyományosnak mondható Felső-Tiszai PET Kupa sorozatot idén a Tisza-tavi futammal bővíti a környezetvédelem iránt elkötelezett Természetfilm.hu Egyesület.

A június 14. és 18. között zajló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű pillepalack hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott, főként pillepalack hulladéktól. A szervezők előzetesen tizenkét különösen szennyezett területet mértek fel, a csapatok főként ezeken a szakaszokon gyűjtik a hulladékot. A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg. A Tisza-tó nagy vízfelülete, különleges élővilága, fejlett parti infrastruktúrája miatt ideális turisztikai célpont. Egy ilyen régióban kiemelten fontos, hogy ne zavarja semmi a kulturált időtöltést, pihenést. A PET Kalózok közel egy évtizedes munkájuk fontos elismerésének értékelték, amikor a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság felvetette egy Tisza-tavi rendezvény lehetőségét. A PET Kupa admiralitása évek óta szakmai együttműködésben dolgozik az országos és regionális vízügyi igazgatóságokkal, ennek is köszönhető, hogy megrendezésre kerül az I. Tisza-tavi PET Kupa. A rendezvényen 7 hajós csapat indul, őket egészíti ki a vízi kenus és a szárazföldi biciklis különítmény. A csapatokat a közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó, az M.V. PETényi anyahajó kíséri.

A hulladékderbi, vagy ahogy sokan nevezik, a folyami flúgos futam a pillepalack hajók megépítésével indul. Ezt követően, vasárnap reggel Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója ünnepélyes megnyitó keretében indítja el a mezőnyt. A hajós akciót a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják. Az egyesület a PET Kupa 2013-as indulása óta ügyel a PET Kalózok épségére. A szervezők vasárnaptól mindhárom hulladékgyűjtő napra várják azokat a helybélieket, akik a szárazföldi gyűjtésben szívesen segítenének. A hulladékgyűjtéshez zsákokat és kesztyűket kapnak a résztvevők, a kerékpárokat a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum biztosítja. Az esemény szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és az NHSZ Tisza Nonprofit Kft., ennek köszönhetően az összegyűjtött hulladékok fele újrahasznosul és körforgásban marad.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.