Halálos tornádó pusztít az USA-ban

Újabb tornádók söpörtek végig pénteken az Egyesült Államok középnyugati és déli részén; a hatóságok szerint a forgószelek legalább 22 ember életét oltották ki, és épületeket rongáltak meg. Az 1900 fős Marysville városa teljesen elpusztult.

A korábbi hírek négy halottról szóltak, de néhány óra alatt többszörösére nőtt a halálos áldozatok száma: a helyi hatóságok közlése szerint Indiana államban 13-an, Kentuckyban 9-en haltak meg, a sérültek száma pedig több százra rúghat. Félő, hogy a halottak száma nőni fog, amint a mentőcsapatok a reggeli órákban hozzálátnak a romok eltakarításához. A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tenessee, Missouri és Mississippi államokban okoztak pusztítást, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, tizenhárom emberéletet követelve. A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, s a szélviharok fokozatos kelet felé, az Apallache-hegység irányában vonulnak. A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát tépázott meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe.

Alabama államban golflabda nagyságú jégeső esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva. Tavaly rekord mennyiségű, 1709 tornádó pusztított az Egyesült Államokban, 550 ember halálát okozva. Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az idén még több forgószél várható, ami részben az általános felmelegedés, részben pedig a Mexikói-öböl felmelegedésének a számlájára írható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.