Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Hagyományos szerkezetből is építhető aktív ház

Hagyományos szerkezetből is építhető aktív ház

A jelenleg alkalmazott építőanyagokból és szerkezetekből is lehet olyan lakóházakat építeni, amelyek megfelelnek az EU 2020-tól érvényes elvárásainak – ezt kívánja demonstrálni a dán Velux cég aktív házaival, amelyeket a hét végén a budapesti készház vásáron is bemutatott.

A társaság magyar leányvállalata az MTI-vel közölte: a Model Home 2020 program keretében a Bécs melletti Pressbaumban  most készült el a dán ablakgyár harmadik aktív családi háza is.
Az aktív ház lényege, hogy több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. A minimális energiafogyasztást a jó hőszigetelésű falakkal, ablakokkal érik el, a  szükséges fűtési energiát pedig a talaj hőjét hasznosító hőszivattyúval állítják elő. A meleg víz napkollektorral készül, a napelemek pedig villanyáramot állítanak elő.
Tarnóczky Mónika, a Velux Magyarország Kft. építésze az MTI-nek elmondta, Franciaországtól Nagy-Britanniáig építenek ilyen házakat, ez arra is példát ad, hogy különböző klimatikus viszonyok között is építhető aktív ház.

Ajánlott tartalom

Kinek kell fizetni napelemadót?

2017 óta lézetik az adóforma, de összege nulla forint.