Hagyományos szerkezetből is építhető aktív ház

A jelenleg alkalmazott építőanyagokból és szerkezetekből is lehet olyan lakóházakat építeni, amelyek megfelelnek az EU 2020-tól érvényes elvárásainak – ezt kívánja demonstrálni a dán Velux cég aktív házaival, amelyeket a hét végén a budapesti készház vásáron is bemutatott.

A társaság magyar leányvállalata az MTI-vel közölte: a Model Home 2020 program keretében a Bécs melletti Pressbaumban  most készült el a dán ablakgyár harmadik aktív családi háza is.
Az aktív ház lényege, hogy több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. A minimális energiafogyasztást a jó hőszigetelésű falakkal, ablakokkal érik el, a  szükséges fűtési energiát pedig a talaj hőjét hasznosító hőszivattyúval állítják elő. A meleg víz napkollektorral készül, a napelemek pedig villanyáramot állítanak elő.
Tarnóczky Mónika, a Velux Magyarország Kft. építésze az MTI-nek elmondta, Franciaországtól Nagy-Britanniáig építenek ilyen házakat, ez arra is példát ad, hogy különböző klimatikus viszonyok között is építhető aktív ház.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.