Ha ezt a táblát látja, akkor tudja tölteni elektromos autóját

Az elektromos autók terjedésével párhuzamosan nő a töltési helyek száma. Magyarországon eddig nem volt olyan, egységesen elfogadott közlekedési, illetve információs tábla, amely egyértelműen jelölné a tulajdonosok, illetve a használók számára a gépjárművek töltési lehetőségét, jelenleg a KRESZ sem rendelkezik erre vonatkozó tábláról.

2016. december 3-án Magyarországon először helyeztek ki elektromosautó-töltési lehetőségről informáló közúti jelzést az M7-es autópálya székesfehérvári pihenője előtt, a sztráda 58-59-es kilométerszelvényénél. A fehérvári pihenőben immár ez év júliusától üzemelt az ingyenes, 400 voltos, maximálisan 22 kW kapacitású töltő, amelyhez 2-es típusú csatlakozó szükséges. Az elmúlt hónapokban a jelenleg forgalomban lévő tölthető autók közül a legismertebb típusok – Tesla, Nissan Leaf, Renault Zoé, Volkswagen Golf GTE – gond nélkül igénybe vették az ingyenes szolgáltatást. A gyorstöltő a tapasztalatok alapján mintegy 60 perc alatt képes annyira felölteni a járművet, hogy a következő elektromos töltőállomást (Siófok), illetve a Balaton nyugati medencéjét biztonságosan elérje. A Balaton térségében ez Fonyódig, illetve Hévízig elégséges energia, míg Budapesten körülbelül a Római partig lehet egy órányi töltéssel eljutni, de egy Tesla akár Szlovéniáig is képes ennyi energiával haladni. Egy Tesla teljes feltöltéshez nagyságrendileg 3 óra szükséges.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.