Gyűrűt és nevet is kaptak a kabasólyom fiókák

Az ornitológiai gyűrű mellett nevet is kapott kedden a műfészekben kikelt három kabasólyom fióka: Anna, Lenke és Kenéz életét az érdeklődők az interneten követhetik nyomon.

A MAVIR Zrt. nagyfeszültségű távvezeték-oszlopára kihelyezett, bekamerázott műfészekbe idén tavasszal költözött a kabasólyom pár. A tojásokból kikelt három fiókát közösen gyűrűzték meg a vállalat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a LIFE+ projekt szakemberei Albertirsán – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-vel. A kabasólyom gerle méretű sólyomfaj, amely Magyarországon rendszeresen fészkel. Sík és hegyvidéki erdőkben, ligetekben és erdősávokban egyaránt otthonra talál. Fészket – hasonlóan a többi sólyomfajhoz – nem épít, általában ragadozó madarak, vagy varjúfélék elhagyott fészkét foglalja el költés céljából. Kotlási időszaka június elejétől június közepéig tart, a fészekalj többnyire 3 tojásból áll.

A kabasólyom 1954-től fokozottan védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Országos becsült állománya 900-1900 párra tehető. A jelenlegi költés ornitológiai szempontból azért fontos, mert kabasólymot éjjel-nappali megfigyeléssel még nem kísérhettek figyelemmel a szakemberek. A műfészket, valamint a HD felbontású kamerákat és azok háttérberendezéseit az Európa Uniós LIFE+ projekt keretében, kora tavasszal helyezték ki a MAVIR munkatársai. A program célja a ragadozó madarak táplálék-összetételének vizsgálata, amely segítséget nyújt a szakembereknek a fokozottan védett ragadozó madarak fennmaradása érdekében vívott harcban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.