Gyorsuló ütemben csökken az USA-ban a napenergia költsége

Az Egyesült Államokban 6,2 millió háztartás áramellátásához elegendő napenergia termelő kapacitás üzemel – a legfrisebb adatok szerint.

A panelek részesedése az USA energiamixében egy év alatt 43 százalékkal, váratlan ütemben növekedett, leginkább a napelemek telepítési költségeinek jelentős csökkenése következtében, és ez atrend a jövőben inkább gyorsulni fog.
Az energiaügyi tárca SunShot kezdeményezésének célja, hogy versenyképessé tegyék a napenergiahasználatot a hagyományos energiahordozókkal, még az évtized vége előtt, méginkább elérhetővé téve a napenergiahasználatt az amerikaiak számára. A cél, hogy 2020-ra kilowattóránként 0,06 dollárra csökkenjen a napenergia termelési költsége. Az elemzáések szerint, 10 államban már ma is versenyképes a napenergiatermelés a hagyományos forrásokkal.

Ennek az egyik oka, a panelek gyártási költségeinek jelentős csökkenése, ami évről évre szinte gyorsuló üztemben történik. Ehhez hozzájárul a gyártás hatékonyságának javulása, a poliszilikon árának egy évtized alatt történt jelentős visszaesése, és természetesen a rendkívül kemény verseny a panelgyártók között. Fontos tényező a technológiai fejlődés is.

A napenergiahasznosítás versenyképességét javítja ugyanakkor a panelek hatékonyságának javulása is, egységnyi felülető napelem ma már szinte nagyságrendekkel több áramot képes a beleső fényből előállítani, mint egy évtizeddel ez előtt. Elérhetők már 22,5 százalékos hatékonyságú panelek a piacon, az átlag is 14-16 százalék között mozog.
A napenergiatermelés adózása 2006-tól kedvezőbb, ami némi versenyelőnyt biztosít a hagyománbyos forrásokhoz képest. A napenergiás befektetések esetén 30 százalékos adókedvezményre számíthatnak a háztartási és az ipari energiafogyasztók egyaránt, és ezt a rendeszert 2015-ben egészen 2023-ig meghosszabbították.

A negyedik fontos ok pedig, a napenergiatermelés ipari méretűvé válása, megkerülhetetlen tényezője let az USA energiarendszerének már a napenergia hasznosítás, és ez egyre növekvő részesedést biztosít a zöld forrásnak a szövetségi államok ellátásában, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.