Gyorsan emelkedik az olvadó jég súlyától szabaduló Grönland

Olyan sebességgel olvadnak a Grönland partjainál lévő gleccserek, hogy a sziget maga emelkedni kezdett.
Amerikai kutatók GPS-es mérések segítségével megállapították, hogy évente plusz 2,5 centiméternyit emelkedik ki a sziget az Észak-Atlanti-óceánból.

Minél vastagabb és nehezebb egy földterületen a jégtakaró, annál erősebben nyomja azt az alatta fekvő földköpenybe. “A jégkorszakokban, illetve a jég kialakulása során a földterületet folyamatosan nyomja lefelé a jég, viszont ha olvadásnak indul, akkor a súlycsökkenés miatt mérhető nagyságrendben emelkedni kezd a szárazföld” – magyarázta Shimon Wdowinski, a Miami Egyetem földtudományi kutatója.
Wdowinski és kollégái ilyen emelkedést mutattak ki Grönlandon. Vizsgálatuk során a sziget partja mentén elhelyezett speciális GPS-es adóvevők 1995 óta gyűjtött adatait elemezték – olvasható a scinexx című online tudományos lapban.

“Már néhány éve ismert tény, hogy a klímaváltozás hozzájárul a grönlandi jégtakaró olvadásához. De meglepő, ugyanakkor nagyon aggasztó is, hogy a jégolvadás olyan sebességgel történik, hogy az alaptalaj reakciója is láthatóvá válik” – fejtette ki Dixon. A kutató szerint ha a folyamat üteme változatlan marad, 2025-re már évi öt centiméteres emelkedésre lehet számítani – ennek pedig meglehetősen nagy a valószínűsége. A tudósok úgy vélik, hogy a gyors emelkedés miatt földrengésekre is számítani lehet.
“A grönlandi jégtakarónak nagy befolyása van a klímaváltozásra és a globális tengervízszint emelkedésére – jegyezte meg Jan Jiang, a tanulmány egy társszerzője. – Ha a talaj emelkedése és a jégtakaró olvadása a következő években folytatódik, a sziget hamarosan a vízszint emelkedésének legnagyobb okozójává válik”.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.