Gyönyörű az olvadó sarki jég, de a klímakatasztrófa sokkoló jele

Felgyorsult a sarkvidéki jég olvadása. Grönlandon látványosak a klímakatasztrófa tünetei.

Az olvadó jég látványa mellett ilyen jel az is, hogy a halászati idény évről évre hosszabb, és nagyobb terület olvadékvizére jutnak el a bárkák a tengeren. Egy hajó modern felszereléssel naponta több száz kiló halat emel ki a tengerből, magyarázza egy halász: Martin Jørgensen, ilulissati halász: “Túl sok halat fogunk ki Ilulissat környékén. A nagy halak többségét már lehalásztuk, most a kisebbeket fogjuk ki, és még így is nagy a haszon.” A halászok egy része a partmenti falvakból városokba költözik, hogy az értékesítést intézze. Grönland nyugati partján, Oqaatsut lakossága 30 fő alá csökkent. Már alig van szükség szánra és a szánhúzó kutyákra, a felmelegedés miatt a hajó praktikusabb közlekedési eszköz. Steen Gabrielsen, oqaatsuti halász: “Máskor októbertől már szánnal járunk, de most alig van jég, egész évben használhatjuk a hajókat.” Amilyen gyönyörű helyenként az olvadó jég, olyan félelmetes ökokatasztrófát jelez. Új halfajok jelentek meg Grönland vizein, például makréla, hering, atlanti kékúszójú tonhal és tőkehal, mondja egy halász: Niels Gundel, ilulissati halász: “Az óriási laposhal volt eddig az igazán jövedelmező fogás, de az a hideget szereti, a felmelegedéssel eltűnik.”

 

A küszöbön álló ökológiai katasztrófa enyhítésére az Európai Unió valamennyi jelentős pártja egységes állásfoglalásra jutott: Ilulissat környékén meg kell tiltani a kereskedelmi halászatot, legalább a következő 16 évre. Az aláírókhoz csatlakozott Kanada, Kína, Dánia, Izland, Japán, Dél-Korea, Norvégia, Oroszország és az Egyesült Államok. A globális GDP 75 százalékát adják ezek az országok. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.