Az idén kiesik a fix árat és áramátvételt is biztosító támogatásból (KÁT) az arra jogosult szélenergia-kapacitások 5 százaléka, majd 8 év alatt az összes.

Gyengülő szélben az erőművek

Az idén kiesik a fix árat és áramátvételt is biztosító támogatásból (KÁT) az arra jogosult szélenergia-kapacitások 5 százaléka, majd 8 év alatt az összes.

Az idén kiesik a fix árat és áramátvételt is biztosító támogatásból (KÁT) az arra jogosult szélenergia-kapacitások 5 százaléka, majd 8 év alatt az összes. Segítene rajtuk, ha kaphatnának az év második felében bevezetni tervezett, úgynevezett barnaprémiumból, amely az új zöldáram-támogatási rendszer részeként éppen a KÁT-ból kikopó zölderőművek fennmaradását szolgálná. Ám az EU iránymutatása alapján barnaprémium csak a (közvetve vagy közvetlenül) biomasszából előállított villamos energia esetében nyújtható – jelezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Világgazdaságnak, de Lendvay Péter, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) elnöke szeretné, ha nem ez lenne a végső szó. Elmondta: már eddig is több fórumon keresték a lehetőséget arra, hogy a szélerőművek később is hozzájussanak a fennmaradásukat segítő támogatáshoz. Egy-egy széltorony 20-25 évig üzemképes, korábbi leállításuk gazdaságtalan lenne. A befektetők 2006 és 2010 között több milliárd forintot költöttek az ország 330 megawattnyi (MW) szélerőműparkjának létrehozására.

A tulajdonosok készülnek a piacra lépésre, az MSZIT pedig igyekszik az áramtermelőket megfelelő vevői körrel rendelkező áramkereskedőkkel összehozni. „Olyan, új típusú szerződéseket kell majd vevőikkel kötniük, amilyenre még nincs séma: meg kell állapodniuk arról, hogyan igazítják össze a lehetőségeiket és elvárásaikat”. Hosszú távú partnerség vagy tőzsdei értékeítés is szóba jöhet, de az életképesség a majdani áramárakon is múlik.

Könnyebb helyzetben vannak azok a széltársaságok, amelyek maguk is kereskednek villamos energiával. A Lendvay Péter vezette, 25 MW-os szélparkkal rendelkező Euro Green Power Kft. nem ilyen, de szeretnék a KÁT-os időszakon túl, üzemidejük végéig működtetni az erőműveiket. Aktív maradna piaci körülmények között is a hazai szélenergia-kapacitások mintegy felével, 158 megawattal rendelkező Iberdrola Renovables hazai érdekeltsége – mondta Braun Éva igazgató. A két széltoronnyal rendelkező Netpoint Bt. kisebbik egysége már kiesett a KÁT-tól, s négy hónap múlva búcsúzik a nagyobbik is, de Bánfalvi Károly cégvezető bízik zöldáramuk ausztriai exportjában. Az Alteo Nyrt. a zöldáram portfóliójában már működtet piaci szélerőművet, szerintük a KÁT-os időszak után az ország összes szélerőművét más kiserőművekkel egy rendszerben kellene kezelni, írja a vg.hu. 

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.