Gyakori a krómmal szennyezett ivóvíz

Egy amerikai környezetvédelmi csoport felmérése szerint az Egyesült Államok számos nagyvárosában tartalmaz az ivóvíz hatértékű krómot, egy potenciálisan rákkeltő anyagot – jelentette vasárnap a The Washington Post.

Az Environmental Working Group elnevezésű csoport első országos mérésének eredményét bemutató tanulmányt hétfőn hozzák nyilvánosságra. A mintavételbe bevont 35 város közül 31-nek az ivóvizében találtak az elemzésnél hatértékű krómot, 25-ben pedig meghaladta a Kaliforniában megcélzott határértéket. Az amerikai szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség, az EPA azt fontolgatja, hogy határértéket állapít meg az ivóvíz hatértékűkróm-tartalmára. Az anyagot az Egyesült Államok országos egészségügyi intézete, a NIH 2008-ban “vélhetően karcinogénnek” minősítette.

A hatértékű krómról korábban is tudták, hogy belélegezve tüdőrákot okozhat, nemrégiben azonban arra találtak bizonyítékot állatkísérletekben kutatók, hogy az emésztőrendszeren keresztül a szervezetbe jutva is rákkeltő lehet.
A hatértékű krómot a korábbi évekhez képest ritkábban ugyan, ám ma is alkalmazza az ipar, például a műanyag-feldolgozásban vagy a festékek előállításánál. Hírhedtté a 2000-ben készült Erin Brockovich című hollywoodi kasszasiker tette, amelyben tragikus következményekhez vezető környezeti szennyezést okoznak vegyületei.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.