Grönlandi olvadéktavak lencsevégen

Csodás olvadéktavak születését és elmúlását figyelte meg a NASA műholdja a grönlandi jégtakarón.

Minden tavasszal és nyáron, ahogy a levegő felmelegszik és a napfény megvilágítja a grönlandi jégtakarót, zafír színű tava jönnek létre. Ahogy a gleccserek tetején a jég és hó elolvad, a víz csatornákban és erekben megindul és a felszíni mélyedésekben gyűlik össze. Ezek néha az űrből is látszanak. Eme olvadéktavak néha nagyon gyorsan eltűnnek; ezt a jelenséget a kutatók az utóbbi években közvetlen közelről figyelhetik meg. A három természetes színű felvétel 2010. június 3-án, július 4-én és augusztus 17-én készült a NASA EO-1 Föld-megfigyelő műholdjának ALI (Advanced Land Imager) készülékével. Eme gleccserjégmező Grönland délnyugati részén található, nem messze a Disko-öböltől és a Davis-szorostól.

A nyár elején olvadékvíz folyamai szelik át a területet, bár egyelőre nem tudni, hogy nyugati vagy keleti irányba tartanak-e. A víz a jég két mélyedésében gyűlik össze, melyek felszíni topográfiája gyakran az alant elnyúló dombokat és völgyeket tükrözi. A nyár közepére a két tavacska eggyé válik és a mély víz sötétkék színét ölti magára, azaz elég mély ahhoz, hogy „jégtutaj” ússzon rajta. Augusztus közepére az olvadéktó nagyrészt kiürül, valószínűleg a fenéken lévő mély hasadék (gleccsermalom) megnyílása miatt. Az olvadékvíz legnagyobb kiterjedése még mindig látható a ragyogóan fehér jég képében.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!