“Ha az éghajlat bank lenne, már megmentettétek volna”

Azonnali klímavédelmi intézkedéseket követelve több ezer ember vonult utcára péntek este Madridban, ahol ezekben a napokban tartják az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését (COP25).

“Tetteket most!”, “Nincs B-bolygó”, “Ha az éghajlat bank lenne, már megmentettétek volna” – egyebek mellett ezeket az üzeneteket írták magasba tartott tábláikra és a molinókra a tüntetők, akik a tervek szerint négy és fél kilométert tesznek meg a belvárosban. “A klímacsúcs résztvevőinek figyelnie kell az utca hangjára” – nyilatkozta Andrea Molina az Extintion Rebellion nevű környezetvédő mozgalom szóvivője, amely a felvonulás egyik szervezője. Az eseményt több mint 850 szervezet és csoport támogatta, köztük például a Greenpeace és a Természetvédelmi Világalap (WWF) is. A felvonulás a spanyol környezetvédelmi tárca épületénél ér majd véget, ahol Javier Bardem Oscar-díjas spanyol színész és Greta Thunberg olvassa fel a tüntetők kiáltványát. A 16 éves svéd klímaaktivista a demonstráció előtt a szervezőkkel közösen arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy itt az ideje a valódi cselekvésnek a klímavészhelyzettel szemben, és nagyon bíznak abban, hogy a madridi klímacsúcs konkrét eredményekkel zárul. “Nem várhatunk tovább egy napot sem” – hangsúlyozták. A spanyol fővárosban december 13-án záruló klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, a szervezők összesen több mint 25 ezer résztvevőre számítanak a COP25 eseményein. A konferencia elnöki tisztét Chile tölti be, eredetileg ugyanis a dél-amerikai ország adott volna otthont a rendezvénynek, ám egy hónappal ezelőtt visszalépett a házigazda szerepétől az utcai zavargások miatt.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.