Greta Thunberg: a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához

A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához – mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján pénteken, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában.

A péntekenkénti klímasztrájk résztvevőinek túlnyomó többsége nem rendelkezik választójoggal. “Képzeljétek el egy pillanatra, hogy ez milyen érzés. Látjuk, ahogyan mélyül a klímaválság, ismerjük a tényeket és mégsem vehetünk részt annak meghatározásában, kik hozzák meg a döntéseket a klímavédelemről. És tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy ti vajon nem sztrájkolnátok, ha azt gondolnátok, hogy a sztrájk segíthet a saját jövőtök biztosításában?” – olvasható a felnőttekhez és politikusokhoz intézett írásban.

“Nem azt akarjuk, hogy reményt adjatok nekünk, azt akarjuk, hogy csatlakozzatok hozzánk” – emelte ki Greta Thunberg a mozgalom több más szervezőjével együtt jegyzett írásában, rámutatva: aki ma 20 év alatti, még 2080-ban is élhet, méghozzá egy olyan világban, amelyben az évi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal magasabb lesz, mint most. Az ilyen mértékű felmelegedésnek katasztrofális következményei lennének, “folyók lépnének ki a medrükből, a tengerek partvidékén súlyos károkat okozó viharok tombolnának, nem lennének korallzátonyok, a sarki jég olvadása miatt a tengerszint drámai mértékben emelkedne és elárasztana partvidéki régiókat, a Föld egyes részei lakhatatlanok lennének” – olvasható a cikkben.

Ezért olyan fontos, hogy mi történik most. A szükséges változásokhoz “mindenkinek el kell ismernie, hogy válságban vagyunk, és mindenkinek el kell köteleznie magát a radikális átalakulás mellett. Szilárd meggyőződésünk, hogy még meg lehet akadályozni a klímaváltozás legszörnyűbb hatásait, de ehhez most kell cselekedni” – írta Greta Thunberg.
Kiemelte, hogy nincsen köztes megoldás, vagy “kevésbé rossz választás, amikor a túlélés a tét”, ezért tüntetnek március 15-én fiatalok világszerte, “és ezért kérjük, hogy idősebb emberek is jöjjenek ki velünk az utcára”. “Amikor ég a ház, nem tehetjük meg, hogy egyszerűen ráhagyjuk a gyerekekre a lángok oltását – a felnőtteknek vállalniuk kell a felelősséget azért, hogy egyáltalán kiütött a tűz, ezért most kivételesen mi kérjük a felnőtteket, hogy kövessék példánkat” – írta az aktivista, aláhúzva: “nem tudunk tovább várni”.

A stockholmi diák 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni cselekvésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.