Golfpályából naperőmű

Japánban az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt kapnak a megújuló energiákat előállító erőművek. Mivel telepítésük a sűrűn lakott országban sokszor gondot okoz, ötletes megoldásokkal igyekeznek új területeket bevonni a termelésbe. Rájöttek például, hogy a bezárt golfpályák ideális terepet nyújtanak naperőmű telepek létesítésére.

30 évvel a csernobili nukleáris katasztrófa, és 5 évvel a Fukusimai atomerőmű-baleset után, valamint a globális éghajlatváltozás és a fogytában levő fosszilis nyersanyagok okozta kihívásokra is reagálva, az utóbbi időben világszerte fokozottabb figyelem irányul a megújuló energiaforrások felé. Az építészet is igyekszik reflektálni a megváltozott energiafelhasználásra: passzív házakat, fenntartható épületeket terveznek; ugyanakkor több figyelem irányul az átfogóbb megoldások felé. Most induló sorozatunkban ilyen törekvéseket kívánunk bemutatni, kiemelve miként lehet egy megújuló energiájú erőmű környezetének része; vagy hogyan válhat egy nagyobb épület avagy üzem önmagában is energiatermelővé; milyen átfogó építészeti, energetikai megoldásokat lehet alkalmazni egy városrész – vagy akár egy miniállam – „zöldítésére”, fenntarthatóságára.

Japánban a 2011-es atomerőmű-baleset radikálisan átrajzolta a hagyományos nyersanyagforrásoktól elzárt szigetország energiatérképét. A biztonsági okokból hirtelen leállított 50 atomreaktor korábban a japán áramellátás bő negyedét szolgáltatta. Noha az energiaéhség igen nagy, az ország mégsem kíván fosszilis nyersanyagok elégetésével energiához jutni, a nukleáris termelés pedig csak a korábbi szint töredékére állt vissza, mindemellett számos hang szól annak végleges leállítása mellett is. Az elmúlt fél évtizedben nagy lendülettel fogtak bele a megújuló energiatelepek fejlesztésébe, amelyek nem csak biztonságos és környezetkímélő módon tudnak üzemelni, hanem a szükséges „nyersanyag” a helyszínen fellelhető, nem kell máshonnan importálni, szállítani. A tokiói kormány komoly erőkkel támogatja a megújuló energia előállítással foglalkozó magánvállalkozásokat, a sűrűn lakott országban azonban nem egyszerű megfelelő terepet találni az új erőművek telepítésére.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.