Globális együttműködést indít India a napenergia-szektorban

Narenda Modi indiai miniszterelnök és Francois Hollande francia elnök több mint 120 országot tömörítő összefogást indított a napenergia-szektorban. A párizsi klímacsúcson bejelentett nemzetközi kezdeményezés a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása mellett az elektromosságot is elvinné az eddig elszigetelt, trópusi településekbe.

Narenda Modi párizsi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a fosszilis tüzelőanyagok veszélybe sodorják bolygónkat. Az indiai miniszterelnök kiemelte, a fejlődő világ jövőjének reménye jelenleg bátor kezdeményezésekben rejlik. „A napenergia-szektor folyamatosan fejlődik: a költségek csökkennek, emellett növekedik a hálózatok összekapcsolódása. A tiszta energiához való univerzális hozzáférés álma egyre elérhetőbb. Ez lesz az új század új gazdaságának alapja’ – idézte a politikus szavait a Guardian.

A párizsi klímacsúcson bejelentett nemzetközi együttműködést (International Agency for Solar Technologies and Applications, Iasta) Modi „az új remény napsugaraként” mutatta be. Az elnök hangsúlyozta, a kezdeményezésnek köszönhetően a tiszta, megújuló energia kitermelése mellett szélesíthetik az energiahálózatot, így olyan többnyire trópusi településekbe is elvihetik az elektromosságot, ahol korábban nem volt.

Az aláíró országok ugyan többnyire a fejlődő országokból kerülnek ki, a kezdeményezésben részt vesz számos európai állam is, köztük Franciaország. Francois Hollande elnök a projektet igazságosnak írta le, hiszen a gazdagabb országok forrásait mobilizálja az univerzális energia hozzáféréshez. „Az úttörő országokat fogjuk össze, azokat, akik hisznek a megújuló energiaforrásokban” – emelte ki párizsi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ez az összefogás értelmet ad a technológiák megosztásának, valamint megfelel a klímacsúcs célkitűzéseinek.

Az indiai kormány az együttműködés központjának felállítására kezdeti 30 millió dollárt biztosított. A végső cél egy 400 millió dolláros keret kialakítása a tagállamok befizetéseiből, illetve a nemzetközi szervezetek támogatásából. A projektben résztvevő vállalatok között található az Areva, a HSBC France, az Enel és a Tata Steel is.

„A kezdeményezés az egész világon növeli a napenergia felhasználását, emellett egyértelműen segíti a klímaváltozás elleni harcot” – emelte ki James Watson, napenergia fotovoltaikus hasznosítását képviselő SolarPower Europe igazgatója. Jennifer Morgan, a World Research Institute klímaprogramjának vezetője elmondta, a bátor kezdeményezés olcsó napenergiát visz a trópusi, elzárt településekbe.

forrás: orientpress.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.