Fukusimai eredetű sugárzás Európában?

Alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére.

A NAÜ egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám véleménye szerint az nem a márciusban balesetet szenvedett fukusimai atomerőműből származik. A NAÜ-t a cseh sugárbiztonsági intézet tájékoztatta arról, hogy az utóbbi napokban igen alacsony mennyiségű jód-131 jelenlétét mutatták ki az ország légkörében. A bécsi székhelyű ENSZ-intézmény szerint hasonló jelenség mutatkozott más európai helyszíneken is. A jód-131 a halogén elem rövid életű radioaktív izotópja, amelynek felezési ideje nyolc nap.

 
Magyarországon is észlelték
Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója elmondta, az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül csak két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését. Az 1986-os  csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben – tette hozzá. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az ez év márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem áll fenn – hangsúlyozta a főigazgató.

 
Sáfrány Géza – a NAÜ-höz hasonlóan – azt mondta, egyelőre sem a radioaktív szint okát, sem annak forrását nem sikerült azonosítani, de szinte kizárható hogy köze lenne a fukusimai balesethez. A főigazgató szerint időnként előfordul, hogy egy-egy mérésnél a radioaktív szint megemelkedését észlelik, de ennek okát sokszor nem sikerül kideríteni. Mint kifejtette: a mostanihoz hasonló, minimálisan megemelkedett jódszintnek több oka is lehet. A nukleáris medicinában, például pajzsmirigy daganatok kezelésénél rutinszerűen használnak radiojódot. Ahol ilyen készítményt gyártanak – például Budapesten is több helyen –, annak környezetében  olykor kimutatható a radioaktív jód megemelkedése, de az egészségre ez sem jelent veszélyt – emelte ki Sáfrány Géza.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.