Japán Fukusima tartományából továbbra sem lehet élelmiszert és takarmányt behozni az Európai Unióba - tudatta hétfőn az Európai Bizottság.

Fukusimából továbbra sem lehet élelmiszert behozni az EU-ba

Japán Fukusima tartományából továbbra sem lehet élelmiszert és takarmányt behozni az Európai Unióba – tudatta hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság javaslatára a szakértőkből álló állategészségügyi és élelmiszerlánc állandó bizottság úgy döntött, Fukusima tartományból az alkoholtartalmú italok kivételével 2014. március 31-ig semmilyen élelmiszert és takarmányt nem lehet behozni az Európai Unióba. A bizottság tudatta, 40 ezer minta megvizsgálása után döntöttek a fukusimai élelmiszerek importtilalmának fenntartásáról, valamint hogy a tavaszi betakarítású terményekről jövő március végéig tesznek közzé értékelést. A Japánból származó élelmiszerek behozatalára vonatkozó korlátozó intézkedéseket pedig 2014 tavaszán vizsgálják felül legközelebb. 2011 tavaszán nagy erejű földrengés, azt követően pedig pusztító szökőár sújtotta a Japán keleti partján található Fukusima I-es atomerőművet, ahol a természeti csapásokat követően a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája következett be.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.