Fű alatt lepi meg a világot Kína

A világ legdurvább környezetszennyezője nagy lendülettel zöldíti a gazdaságát. Irdatlan pénzeket ölnek a tiszta energiába, és már mutatkoznak is eredmények. Messze még a klímaveszély kivédése, de ha egy ekkora ország elindul, az átrendezheti a pályát.

A 2009-es koppenhágai klímakonferencia még nagyrészt Kína miatt volt teljes kudarc, az idei párizsi csúcs már részben az ő aktivitásuk miatt lehet nagy dobás. Kína sokak szemében az iparosodás utáni világ minden problémájának megtestesítője, maga AZ ipari ország, ahol még a házak is szénből épülnek, a kohók éjjel-nappal izzanak, és kőolajban fürdetik a gyereket, de mindez úgyse látszik az állandó szmogtól. Pedig időközben az ország egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz, hogy levakarja magáról a környezetszennyezés élharcosának imidzsét, és minél előbb zöld útra térjen.

A negatív kép persze nagyon is megalapozott. Az ország egymaga szinte annyi szenet használ el, mint a világ többi része együttvéve, és az utóbbi évtizedek őrült tempójú gazdasági növekedésében a környezettudatos szempontok nem kaptak éppen kitüntetett helyet. Annyira súlyos például a levegőminőség helyzete, hogy a pekingi amerikai nagykövetség külön Twitter-csatornát tart fenn arra, hogy néhány óránként frissítsék az egészségügyi kockázatokat.

Részben éppen ez is lehet a változások indítóoka, hiszen az állandó szmog az lassan az embereket is kezdi annyira zavarni, hogy az már politikai szempontból is kockázatos lehet. Eközben az erősen az iparra támaszkodó, követhetetlen mértékű növekedés hosszú távú fenntarthatatlansága is a változtatás irányába tessékeli a vezetést.

Nemcsak a szédületes mértékű szénhasználatát igyekszik nagy erőkkel visszaszorítani a kormány, közben a másik oldalon egyre nagyobb energiát fordít a zöldülésre is. És egyre több pénzt is: csak tavaly  83 milliárd dollárt költöttek el környezetbarát beruházásokra, ami az éves magyar GDP 60 százalékának megfelelő összeg.

Ahogy az emberek Kínáról gondolkodnak, az inkább a korábbi évtizedekre volt jellemző

– ezt már Maria van der Hoeven, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője mondta, hozzátéve, hogy az ország több elismerést érdemelne az erőfeszítéseiért. Végtére is valójában

egymaga annyit költ tiszta energiára, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió együttvéve.

Emellett van der Hoeven azt is kiemelte, hogy bár továbbra is bőven épülnek széntüzelésű erőművek is, ezek sokkal modernebbek az eddig használtaknál, így azokat nyugdíjazni lehet, és ezzel is nő az energiahatékonyság.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.