Frank Capra 1958-as filmje a globális felmelegedésről (+videó)

Meglepő-e vagy sem, de már az 1950-es években is készültek filmek a klímaváltozásról.

Dave Roberts, aki az amerikai Grist környezetvédelmi vállalat oszlopos tagja, az ’50-es években testközelből tapasztalta meg azokat a botrányokat és vitákat, melyek az amerikai politikai kultúra érájában alakultak fél évszázaddal ezelőtt. Roberts rámutat arra, hogy az olaj és a szén érdekcsoportok – és a vállalat-barát politikusok – befolyásától függetlenül jó volna másképp gondolkodni, mert tudományos bizonyíték van arra, hogy az éghajlatváltozás messze nem új dolog. Ez nem egy radikálisan új elképzelés, mely a ’90-es években született – már évtizedekkel azelőtt is vizsgálták.
Bizonyítékképp, itt egy 1958-as (!) klip a Frank Capra (It’s a Wonderful Life, Here Comes the Groom,stb.) által rendezett filmből, mely a globális felmelegedésről szól és meglepően prófétai. Videó a folytatásban.

Az Unchained Goddess klip az időjárásról és az éghajlatról szól, Capra rendezte, akinek a nevéhez egyébként tudományról szóló filmek sorozata is fűződik.

Íme New York Times jegyzete a videóról, és amit az jelent:

„Az alapötlet [az üvegházhatást okozó gázok által vezérelt felmelegedés], persze már több mint egy évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, de a valós kutatás csak az 1950-es években indult. Sőt, még a filmrendező Frank Capra figyelmét is felhívta az ügyre, aki tudományos filmsorozatokat is készített televíziók számára (a Szputnyik utáni napokban, amikor a tudománynak nagy jelentősége volt). A sorozat tartalmazta az 1958-ból való Unchained Goddess figyelemre méltó filmet, mely az időjárásról és az éghajlati ügyekről szól.”

A tanulságot mindenki vonja le saját maga.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.