Franciaország bezárja legrégebbi atomerőművét

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy Franciaország bezárja legrégebbi atomerőművét az ország keleti részén található Fessenheimben.

A döntésről szóló rendelet “még az idén megjelenik” – mondta hétfőn a köztársasági elnök a Franciaország energetikai átmenetéről rendezett környezetvédelmi konferencián, de a bezárás időpontját nem jelölte meg.  A háromnapos találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy New Yorkban több mint 170 ország képviselője aláírta az ENSZ decemberben Párizsban tető alá hozott klímavédelmi egyezményét.

Francois Hollande megerősítette, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra kívánja csökkenteni, s “ez azt feltételezi, hogy először is a megújuló energiák arányát még gyorsabban kell növelni”.

A megújuló energiák arányát illetően Franciaország jelenleg a 16. helyen áll az európai rangsorban.

Franciaország a szélgépekből származó energiatermelést duplájára, napelemes rendszerét pedig háromszorosára kívánja növelni. A fűtés területén a megújuló energiák arányának emelkedését több mint ötven százalékra tervezik.

Ezzel párhuzamosan a francia energiaóriás, a 85 százalékban állami tulajdonú EDF javaslatot fog tenni egyes atomerőművek bezárására 2018 után, másoknak pedig a meghosszabbítására – mondta a francia elnök. Az EDF javaslata előtt a francia nukleáris hatóság (ASN) véleményezni fogja a francia nukleáris park állapotát, a tanulmány 2018 végére készül el Francois Hollande tájékoztatása szerint.

“A nukleáris erőművek bezárásáról szóló döntést nem lehet csak úgy rögtönözve meghozni” – hívta fel a figyelmet az államfő. Elmondta, hogy a bezárások egy előre meghatározott menetrend szerint történnek majd, az ott dolgozók, a környezet és a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalások tiszteletben tartásával.

A német-svájci-francia határon található fessenheimi atomerőművet illetően “a tárgyalások folyamatban vannak az állam és az EDF között, a bezárás és a kártérítés feltételeiről”, amelyet az államnak kell majd az erőmű részvényeseinek fizetnie (az EDF-en kívül, a német EnBW-nek, valamint a svájci Alpiqnak, Axpónak és BKW-nak) – tette hozzá Francois Hollande.

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Öt évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande államfő azóta többször is ígéretet tett arra, hogy Franciaország végleg bezárja a létesítményt.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.