Folytatódnak az amerikai bioüzemanyag-kísérletek repülőgépek számára

A Fehér Ház további öt évre meghosszabbította azt a kutatási programot, amely lehetővé teszi a repülőgépeknek szánt bioüzemanyaggal való kísérletezést.

Ezt Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter és Ray LaHood, a közlekedési tárca vezetője jelentette be egy washingtoni konferencia során. A „Farm To Fly” program még 2010-ben született meg azzal a céllal, hogy 2018-ra az országos bioüzemanyag-termelés elérje az egymilliárd litert. A terv célja, hogy a polgári és katonai repülést ellássák megújuló energiaforrásból származó üzemanyaggal, miközben munkahelyeket és gazdasági fellendülési lehetőségeket biztosítsanak az amerikai falvaknak, egyúttal csökkentve az Egyesült Államok függőségét az olajimporttól. A programban több repülési magánvállalat, valamint a Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) is részt vesz. A „Farm To Fly” program jelentőségét mutatja, hogy Barack Obama elnök még a hagyományos „az Unió helyzetéről” szóló évértékelőjében is kitért a bioüzemanyagok fejlesztésének szükségességéről, amely együtt járna az Egyesült Államok széndioxid-kibocsátásának csökkenésével is, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.