Föld alatti házak

Malcolm Wells építész emlékére, most megnézzük a föld alatti házakat.

Sok előnye van a föld alatti otthonoknak: olcsók, a hűtés és a fűtés már majdnem ingyen van, és nem takarják el a kilátást. Wells minden bizonnyal kicsit soknak értékelné a SeArch és a Christian Müller Építésziroda alkotását – az ő épületei szerények és visszafogottak voltak. Ez egy hatalmas ház, rengeteg betonnal, tehát aligha nevezhető zöldnek, bár van néhány érdekes ötlet az üggyel kapcsolatban.

A svájci Vals híres a termálfürdőiről, ahol gyönyörű a kilátás – épp ezért, az építészek úgy döntöttek, hogy a fürdőkhöz közel, a hegy gyomrában építik meg a házat.
A SeArch építészei az Abitare-ben ezt írták:

„Hát nem lehetséges, hogy legyen egy titkos házunk egy alpesi lejtőn, miközben továbbra is kihasználhatjuk a gyönyörű kilátást, és otthonunkat mégis elönti a fény?

Meglepetésként ért, hogy engedélyezett dolog házakat építeni Vals világhírű termálvizes fürdőinek közelében. Az ügyfél azonnal megragadta a lehetőséget. A nagy homlokzat és a központi terasz együttesen lehetővé tették a nagy ablakok beépítését. A látószög egy kissé ferde, így még drámaibb kilátás nyílik a szemközti hegyekre.
A helyi önkormányzat egyébként élesen elhatárolódik a modern épületektől, de a tervezőknek sikerült a vezetést meggyőzniük arról, hogy bár a koncepció enyhén szólva abszurd, mégis engedélyezett lehet.”

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.