Fókuszban a napenergia fejlesztés Franciaországban?

A legújabb hivatalos nyilatkozatok alapján, a francia kormányzat mindenképpen el akarja kerülni, hogy az ország napenergia termelő potenciálja elmaradjon a szomszédos államokétól. Gazdaságpolitikai célkitűzéssé vált a szándék, miszerint az ipari beruházásoknál mielőbb fókuszba kell hogy kerüljön, fontos szerepet kell hogy kapjon a szolárfejlesztés.

Beszédes adat, hogy az országban körülbelül 15 ezer munkahely tűnt el az elmúlt két esztendőben a napenergia hasznosítására hivatott ipari bázisból. Felismerve az aggasztó tendeciát, indokolt tehát Delphine Batho energia-és környezetügyi miniszter aggodalma a kialakult helyzetért. Érdemben és tevőlegesen kell lépnie az ügyben a kormányzatnak, elodázhatatlanná vált a körültekintő döntéshozatal. Nukleáris iparának jövőjével kapcsolatban Franciaország egyelőre bizonytalan, ugyanis az ország ezen a téren talán a legfejlettebb az egész világon. Ámde az is közismert tény, hogy a kapacitások egy része mind nagyobb ütemben elöregszik, elavul, hovatovább még veszélyeket is hordoz.

A Franciországgal szomszédos államokban a fotovoltaikus, azaz a napenergiát hasznosító ipar komoly fellendülésben van, és ezt a párizsi kormányzat némi aggodalommal figyeli. Nyilvánvalóan azért, mert náluk rendre elmaradnak a napelemes áramtermelő beruházások. A folyamat megállítása és megfordítása érdekében Batho miniszter azt a célt fogalmazta meg, hogy a napenergiát hasznosító kapacitásokat meg kell kétszerezni, vagyis egy esztendő alatt 1000 MW-ra kellene feltornászni a teljesítőképességet. Ez körülbelül egy kisebb atomerőmű kapacitásával ér fel. A fejlesztési koncepció azt is előirányozza, hogy a kormányzat a napenergiát hasznosító kisebb erőműparkoknak 10 százalékos kedvezményt ad a hálózatba visszatáplált elektromos energiára, ha európai gyártású napelem-paneleket használnak. Százhetven millió euróra becsülik azt a kormányzati költséget, amelyet idén a francia szolárfejlesztésre használnak majd fel.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.