Fokozatosan “zöldül” az atomenergiában világelső Franciaország

Az atomenergia termelésben világelső Franciaország keleti felében létesül a világ legnagyobb fényelektromos erőműve, az ország déli részén robbanásszerűen terjed a napelemes áramtermelő berendezések telepítése a magánházaknál, az atlanti partvidéken pedig több szélerőmű park létesítésének előkészítése van folyamatban.

A szemafort 2007 őszén állította “zöldre” a francia kormány: Nicolas Sarkozy elnök egy környezetvédelmi konferencián az alternatív energiaforrások, a napenergia, a szélenergia, a fahulladék, a vízenergia, a biomassza hasznosítás és a termikus energia hasznosításának állami ösztönzését jelentette be annak érdekében, hogy az ország vezetővé válhasson a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Egyelőre azonban csak az EU célkitűzéseinek teljesítéséről van szó: az EU 2020-ra európai átlagban 20 százalékos felhasználási részarányt tűzött ki célul a megújítható energiaforrásokra.

Ennek teljesítéséhez sok tennivaló hárul a francia kormányra. Franciaország ezen a területen messze Németország és más uniós tagállamok mögött kullog. Jelenleg a franciaországi energiafelhasználásnak alig 12 százalékát fedezik megújuló energiaforrások. Napenergia termelésben például a rangsor negyedik helyén áll a lényegesen kevesebb napsütést élvező Németország, valamint Spanyolország és Olaszország mögött.
A szélenergia az ország áramfelhasználásának mindössze 1,7 százalékát fedezi, szemben a németországi 6,6 százalékkal. A több mint ezer kilométer hosszú atlanti tengerpart ellenére a mai napig egyetlen egy szélerőműpark sem létesült, mindössze egyetlen árapály erőmű Saint Malo közelében Bretagne-ban.
A 70-es évekbeli olajválság óta a francia kormányok mindegyike szinte kizárólag az atomenergia termelés részarányának növelését helyezte előtérbe. Mostanra a megépült 56 reaktor az ország áramfelhasználásának már mintegy 80 százalékát biztosítja.

Az összes franciaországi atomreaktort üzemeltető EdF 2004-ben leányvállalatot létesített megújuló energiaforrások kiaknázására. Az EDF Energies Nouvelles jó egy éve helyezte üzembe a dél-franciaországi Narbonne mellett eddigi legnagyobb napenergia erőművét, emellett tervei között szerepel a világ legnagyobb fotovoltaikus erőművének megépítése is Franciaország keleti felében: a lotaringiai Toul melletti egykori katonai bázis területén 140 hektár hasznos felületű napelem létesítményt telepít 143 megawatt kapacitással, ami duplája az eddigi legnagyobb európai létesítmények az olaszországi Rovigo mellett.

A “zöld” energiaforrások kiaknázásának fokozása azonban nem jelenti azt, hogy Franciaország akár csak gondolatban is foglalkozna  kiszállás lehetőségével a nukleáris energiatermelésből. Az áramfelhasználás és áramexport túlnyomó részét a jövőben is az atomenergia fogja fedezni. A La Manche-csatorna melletti Flamanville-ben 2007-ben kezdődött meg egy EPR (európai nyomottvizes reaktor) technológiát alkalmazó atomerőmű építése, amely előreláthatólag 2012-ben kapcsolódik majd az áramelosztó hálózatra. Már megszületett a döntés egy második ilyen erőmű megépítéséről is Normandiában.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.