Fidesz: a szegediek érdekeit szolgálja a tervezett biomassza-fűtőmű

Bohács Zsolt fideszes képviselő szerint a szegediek érdekeiket szolgálja, az ő életkörülményeiket tenné jobbá a tervezett biomassza-fűtőmű, a biomassza alapú energiaellátás és a geotermikus alapú használati melegvíz-előállítás megvalósítása.

A beruházásról a szegedi közgyűlés pénteki ülésére előterjesztést benyújtó politikus Solymos Lászlónak, Szeged szocialista alpolgármesterének csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott aggályokra reagálva juttatott el közleményt az MTI-hez. Bohács Zsolt azt írta, a magánberuházó kezdeményezése mindenben megfelel a jogszabályi követelményeknek és egyéb feltételeknek, így az önkormányzattól kért tulajdonosi hozzájárulások megadásának nincs semmiféle akadálya.

Utalt arra, hogy a Szenergott Távhőtermelő Kft. geotermikus és biomassza alapú energiaellátást kíván megvalósítani a szegedi távhőszolgáltatásban. A cég magánberuházásként, saját és pályázati forrásokból kívánja megvalósítani a csaknem 4 milliárd forint értékű fejlesztést, amely így Szeged legnagyobb, 2002 óta megvalósuló termelő infrastrukturális beruházása lehet – tette hozzá.

A fideszes politikus kiemelte: a fejlesztés legalább ötven új munkahelyet teremt, s egy forintjába sem kerül az önkormányzatnak. Sőt a magánberuházó a területért bérleti díjat, ezenfelül építmény- és iparűzési adót is fizet majd. Hozzátette, hogy a beruházás nem jár semmiféle környezetterheléssel, nem szennyezi a levegőt. A tüzelőanyag szállítása a MÁV rókusi pályaudvara területén keresztül biztosítható, s az erőmű nem terheli a várost ivóvízzel ellátó rétegeket sem, a kitermelt termálvíz megfelelő kezelés után a használatimelegvíz-igények kielégítését szolgálná – írta.
Kitért arra: a beruházás tovább csökkentheti a szegedi családok rezsiköltségeit, hiszen olcsóbbá teszi mind a fűtést, mind a meleg vizet.

Solymos László csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, aggályosnak találja a távhőszolgáltatás Fidesz által javasolt korszerűsítését, ezért módosító indítványt nyújt be a közgyűlésnek. A szocialista alpolgármester közölte, a fideszes előterjesztésből nem derül ki, hogy a tervezett erőmű milyen környezeti terhelést jelentene, a távhődíj milyen módon csökkenne, és nem tisztázottak a műszaki megvalósítás részletei sem.

Úgy fogalmazott: az azonban kiderül a Bohács Zsolt által beadott előterjesztésből, hogy egy Fidesz közeli vállalkozót szeretnének helyzetbe hozni, miközben az önkormányzat résztulajdonában levő hőszolgáltatót hosszú évekre arra köteleznék, hogy “egy Simicska Lajoshoz köthető vállalkozótól” vásárolja a fűtéshez szükséges alapanyagokat.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.