Fertőzött vizet tisztít az életadó napfény

A Föld sok országában komoly problémát jelent a tiszta ivóvíz beszerzése. Egy olcsó, a napfény UV sugárzását felhasználó találmány viszont változtathat ezen a szomorú helyzeten.

A napfény az egyik legfontosabb energiaforrás, amire a jövő embere támaszkodhat. A témával kapcsolatban mindenkinek a napelemek jutnak eszébe, pedig az éltető csillag által kibocsájtott fényt másképp is fel lehet használni. Kutatók egy csoportja most a víztisztítás problémáját oldotta meg a napfény segítségével. Az általuk alkotott egyszerű szerkezet az összegyűjtött UV sugárzás segítségével tisztítja meg a vizet a káros mikroorganizmusoktól. A kutatás vezetője Bruce Applegate professzor elmondta: „Ha globálisan tekintünk azokra az emberekre, akik nem jutnak jó minőségű ivóvízhez, látszik, hogy a legtöbben az egyenlítőhöz közel élnek. Az általunk fejlesztett prototípus pedig az UV sugarak felhasználásával pusztítja a kórokozókat, ami sokkal erősebb ezeken az egyenlítő közeli területeken. A csapat reméli, hogy tesztjeiket olyan területen folytathatják, ahol tényleg problémát jelentenek a betegséget terjesztő, vízben élő kórokozók. Igaz, hogy létezik hasonló szerkezet, de ez a megoldás sokkal alacsonyabb költséggel érné el ugyanazt az eredményt, írja a hir24.hu.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.