Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Fényév néven készül a napenergiás villanyautó
Tudj meg többet: Elektromos autó

Fényév néven készül a napenergiás villanyautó

Napelemes autók versenyén sikerrel indult fiatal holland mérnökök alapították meg a Lightyear nevű céget. Az első öt példányt már el is adták, ezek átadását 2019-re ígérik.

Az Eindhoveni Egyetem öt olyan végzős hallgatója kezdte meg a Lightyear, azaz fényév névre hallgató elektromos autó fejlesztését, akik korábban napelemes autókat készítettek a World Solar Challenge nevű versenyre, amelyet 2013-ban és 2015-ben meg is nyertek. Szerintük azért életképes a járművük, mert jelenleg csak a világ lakosságának 3 %-a él megfelelő elektromos töltőpont 100 km-es körzetében, és a napelemes töltésnek köszönhetően függetlenebbek tudnak ettől lenni a tulajdonosok, írja az automotor.hu.

A 119 000 eurós vételárért cserébe egy összkerékhajtású, terepen is elboldoguló járművet kap az ember, amely akkumulátortól függően éjjel vagy felhős égbolt esetén akár 800 km-t tud megtenni egy feltöltéssel, szikrázó napsütésben ez az érték magasabb tud lenni, megfelelő napos éghajlaton például akár hónapokig lehet közlekedni anélkül, hogy konnektort használna az ember.

Egyszerű konnektorról (3,7 kW) egy óra alatt 40 km-nyi energiát tud felvenni a Lightyear, gyorstöltőnél (10 kW) egy óra alatt 110 km-nyi energiát tud felvenni, villámtöltőnél (75 kW) pedig egy óra alatt 800 km-nyi energiát tud felvenni a legnagyobb, választható akkumulátor. Arra is felkészítik a fedélzeti töltőt, hogy szükség esetén le is tudja adni külső forrásnak a napelem által megtermelt energiát.

Ajánlott tartalom

Trump enyhített az autók kibocsátási szabályain

Donald Trump amerikai elnök kormányzata jelentősen enyhíti a gépkocsik károsanyag-kibocsátásának az előző kormány által előírt korlátozását - jelentette be Elaine Chao szövetségi közlekedési miniszter kedden.