Fenntarthatóság, oktatás, közlekedés – ezek érdeklik legjobban a fiatalokat

A British Council Facebook-kihívására közel kétszáz kreatív ötlet érkezett.

Betegsegítő applikáció, optikai csalódással lassított forgalom, szemüveg, amely hallássérülteknek feliratozza, amit a másik mond. Közel 200 fiatal ötletelt egy közösségi média kihívásban azon, hogyan lehetne kreatív módon megoldani társadalmi és környezeti problémákat. A British Council People 2 People projektje keretében pap, youtuber és népszerű színészek inspirálták a fiatalokat. Mondj a környezetedből egy problémát és hozz rá kreatív, reális megoldásokat! – így hangzott a British Council People 2 People projektjének felhívása, amire közel 200 fiatal reagált jobbnál jobb ötletekkel. A résztvevők öt témakörben oszthatták meg ötleteiket (egészség/sport, közlekedés, társadalmi probléma, környezetvédelem és oktatás), és utóbbi kettő elsöprő népszerűségnek örvendett. Több mint 80 ötlet érkezett az újrahasznosításra, fenntarthatóságra és az erőforrásokkal való takarékoskodásra, többen bevezetnék a lebomló/komposztálható anyagú evőeszközöket, tányérokat és poharakat a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, fesztiválokon. Volt, aki “gerillakertészkedne” a hétvégéken, így téve rendbe a városok és falvak környéki elhanyagolt zöldterületeket. Ezüstérmes lett az oktatás: itt többen gyakorlatorientáltabb órákat vezetnének be, fontosnak tartják a kritikai gondolkodást, vagy a drámapedagógiai foglalkozásokat, ahol a gyerekek társadalmi problémákról tanulhatnának. Egyikük szerint a tinik “nem tudják és nem is merik elmondani a véleményüket”, ezért drámapedagógiai foglalkozással segítené őket, javítva retorikai képességeiket és érzékenyítve őket a társadalmi problémák iránt.

Sokaknál felmerült, hogy egy digitális program fejlesztésével segítene adott problémán, valaki elektromos nyugta bevezetésével küzdene a fakitermelés csökkentéséért, más pedig az orvoshiányra és a hosszú várakozási idő problémájára reagálna. Utóbbi egy olyan applikációt hozna létre, melynek segítségével a segélyhívást fogadó diszpécser meg tudná mondani, hogy a rászoruló – tünetei alapján – mely hozzá legközelebbi kórházban kaphat a leghamarabb megfelelő ellátást.

Közlekedés terén egy zirci példával élve vezetné be az egyik résztvevő a forgalmasabb gyalogátkelőknél több városban is a figyelemfelhívó zászlócskák kihelyezését, ami segítené a gyalogosok könnyebb észrevételét. Más arra gondolt, hogy az útszakaszokra olyan formákat festhetnének, amik az optikai illúzió miatt lassításra ösztönöznék az autósokat.

A kampány célja az volt, hogy népszerűsítsék a társadalmi felelősségvállalást a fiatalok körében, így inspirációként a kihívás mellett nyolc magyar innovatív, negyven alatti fiatal történetét mutatták be, akik maguk is tesznek a társadalomért. A 25 éves Bényei Éva Bernadettet páran már Debrecen első jövőbeli Nobel-díjasaként emlegetik, világító baktériumokkal kísérletezett, most pedig az utazással összefüggő trópusi betegségek megjelenését vizsgálja Magyarországon.

Inspirálta a fiatalokat Hodász András atya, a Szent Mihály plébánia kormányzója és a közösségi média aktív használója, aki mémeket és Youtube contentet gyárt. “Szeretem a humort, a fricskát, a társadalomkritikát, és picit benne vagyok az egyházritikában is: jó, ha tudunk nevetni magunkon” – mondta az atya a kampányban.

Fábián Sára, az Amigos a Gyerekekért alapítójaként csaknem 130 egyetemista társával együtt rendszeresen látogat kórházakat, hogy a bent fekvő beteg gyerekeknek segítsen a tanulásban és a nehéz időszak kellemesebbé tételében. Benkő Fruzsina az Indahouse-ban hátrányos helyzetű gyerekeknek segít a tanulásban való felzárkózásban az észak-magyarországi Hernádszentandráson. Mészáros Gabriella egy ritka betegség miatt veszítette el járóképességét és idővel látását is, ennek ellenére páratlanul aktív életet él. Ő az idei Jó ember-díj kitüntetettje, aki sérült embereknek nyújt lelki segítséget tragédiájuk feldolgozásában, és érzékenyítő előadásokat tart a fiatalok szemléletmódjának alakításáért. Csányi Dávid a színészet mellett pedig gyerekotthonban segít asszisztensként és tehetséggondozóként, karácsonykor pedig minden évben ő szervezi profi színészbarátai bevonásával az ünnepi előadást – a tavalyi kétszer is nyert tehetségkutató versenyeken. A kampányban Szirmai Gergely youtuber remek videót forgatott a Csernobil című film kapcsán, Farkas Franciska színésznő pedig több alkalommal népszerűsítette a kampányt.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.