A Photosolt a Fegyveres Erők Minisztériuma által augusztusban kiírt pályázat alapján választották ki a projekt fejlesztőjének.

Félmillió napelemet telepít a francia hadsereg

A Photosolt a Fegyveres Erők Minisztériuma által augusztusban kiírt pályázat alapján választották ki a projekt fejlesztőjének.

A napelem park telepítését 2022-re ütemezték, és a minisztérium – amely elkötelezte magát 2 000 hektár napelemes projektek számára történő biztosítása mellett – hasonló pályázatot tervez februárra, és továbbiakat hat havonta, írta az mnnsz.hu. Franciaország Fegyveres Erőinek Minisztériuma bejelentette a Párizstól északra, a Creil légi támaszponthoz tervezett napelemes erőműre kiírt pályázat győztesét. A közbeszerzési eljárás augusztusban kezdődött. A francia vállalat, a Photosol kapta meg a szerződést, és a cég lesz felelős a 246 MW-os napelem erőmű fejlesztéséért és megépítéséért, amelynek várható költsége körülbelül 130 millió eurót tesz majd ki. Az erőművet 547 000 napelem panel fogja alkotni, ezt a 253 hektáros helyszín 180 hektárján helyezik majd el. Beüzemelését 2022-re tervezik, és évente hozzávetőlegesen 241 GWó energiát fog termelni. A projekt Franciaország második legnagyobb naperőműve lesz, amelyet csak a 300 MW-os Cestas napelem park előz meg, ezt 2015-ben egy Bordeaux közeli 250 hektáros helyszínen telepítették. A hatodik legnagyobb francia – és második legnagyobb független napenergia-termelőnek– a Photosolnak – a Fegyveres Erők Minisztériumának államtitkára, Geneviève Darrieussecq, adta át a projektet, és a következőket fűzte hozzá: „A Photosol megtestesíti mindazokat a műszaki és pénzügyi feltételeket, amelyek elengedhetetlenek a projekt zökkenőmentes működéséhez: a kis- és középvállalatokra jellemző rugalmasságot és a pénzügyi stabilitást.“

További pályázatok

A kormány Franciaország napenergia kapacitásainak bővítését célzó „place au soleil“ nevű tervének részeként a Fegyveres Erők Minisztériuma kötelezettséget vállalt csaknem 2 000 hektárnyi földterület biztosítására erőmű nagyságrendű projektekhez 2022-ig. A pályázat magában foglalta három kisebb erőmű katonai helyszíneken történő megépítését is Querqueville, Saint-Christol és Valbonne településeken, és hamarosan kihirdetik a nyerteseket – tájékoztatta a minisztérium a pv magazine-t. Darrieussecq kommunikációs tanácsadója azt közölte, hogy e hónapban fognak elindítani egy új, 200 hektáros pályázatot. „Ez több részből áll, mert 12 helyszínt érint“ – jelezte a pv magazine számára. Annak érdekében, hogy elérjék a vállalt 2 000 hektár naperőmű helyszínre vállalt kötelezettségüket, a minisztérium azt tervezi, hogy hat havonta tart pályázatokat 400 hektáros területekre.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.