Felmérték Bécs földenergia-potenciálját

Mivel egyre nagyobb az érdeklődés a geotermikus energia felhasználási lehetőségei iránt, Bécs felmérette a földenergia-potenciálját. Az eredményeket őszig integrálják a város digitális térképébe, így bárki megnézheti, hogy érdemes-e hőszivattyút telepítenie a telkén, vagy sem.

Az Energiatervezési Ügyosztály (MA 20) megbízásából készített tanulmány szerint Bécs területének egyharmada kiváló adottságokkal rendelkezik a talajfelszínhez közeli földhő valamint a talajvíz energiacélú felhasználása terén. Főként a Dunától északkeletre eső kerületekben, Floridsdorfban és Donaustadtban lehet jó hozamra számítani, amelyek Bécs erősen növekvő városrészei.

-

A tanulmány eredményei jelentősen megkönnyítik majd a további berendezések tervezését és telepítését, főleg, hogy a túl sűrűn telepített berendezések gyengítik egymás hatásfokát. „Ezen ismeretek birtokában a jövőben konkrét intézkedéseket valósíthatunk meg a fenntartható energiaellátás érdekében. Főleg az új városrészek számára lehetnek nagyon hasznosak az adatok” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes.

Ráadásul a tanulmány eredményét ősztől mindenki számára hozzáférhetővé teszik, és a napenergia-kataszterhez hasonlóan az adatokat integrálják a város digitális térképébe. Vagyis Bécs online térképén bárki megnézheti, hogy érdemes-e hőszivattyút telepítenie a telkén, vagy sem. Az osztrák főváros területén már most is 1.800 geotermikus hőcserélő rendszer működik, de a talajvíz termikus felhasználása is egyre népszerűbb.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.