Minden egyes európai két tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős évente azzal, amit megeszik - számolták ki spanyol kutatók.

Fejenként két tonna szén-dioxidot juttatunk a levegőbe táplálkozásunkkal

Minden egyes európai két tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős évente azzal, amit megeszik – számolták ki spanyol kutatók.

Az élelmiszerek egész körforgása hatással van az éghajlatra, a szennyvíztisztítást is beleértve. Az Almeríai Egyetem kutatói az emberi táplálkozás széndioxid-termelésre gyakorolt hatását vizsgálták. Számításuk alapjául egy átlagos spanyol ember 2005. évi élelmiszerfogyasztása szolgált, amely 881 kilogramm volt. A többi európai állam egyenlege is hasonlóképp alakul – jegyezte meg Amadeo Fernandez-Alba, az International Journal of Life Cycle Assessment című szaklapban megjelent cikk szerzője.

Az élelmiszerre vezethető vissza két tonna szén-dioxid kibocsátása, amely az egy emberre jutó mennyiség legalább egyötöde. A táplálék előállítása ezen kívül húsz gigajoule energiába is kerül.
Az éghajlatra tehát az élelmiszerek előállítása van a legnagyobb hatással, különösen a hús- és tejtermékeké. A zöldség és a gyümölcs kevésbé terheli a légkört, de a tendencia itt is hátrányos a környezetre nézve. A fogyasztók ugyanis egyre kevésbé választják az évszaknak megfelelő termékeket, télen is epret és spárgát kívánnak enni. Ezen kívül egyre több trópusi gyümölcs fogy, amely szállítása révén hatalmas mértékben növeli a széndioxid-kibocsátást – magyarázta Fernandez-Alba a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. Mint hangsúlyozta, ökológiailag az a legmegfelelőbb, ha valaki a környékről származó, szezonális termékeket vásárol.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.