Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Fehérjedús burgonyát fejlesztettek ki Indiában

Fehérjedús burgonyát fejlesztettek ki Indiában

Génmódosítással fejlesztettek ki indiai kutatók olyan burgonyát, melynek fehérjetartalma akár hatvan százalékkal nagyobb a szokásosnál, és ezzel a benne lévő esszenciális aminosavak szintje is magasabb.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) kedden közzétett tanulmányban a szerzők annak a reményüknek adtak hangot, hogy a transzgénikus burgonya nagyobb elfogadottságra talál, mert a génmérnöki beavatkozásnál egy másik ehető növény, az amaránt (Amaranthus) génjét használták.
A szerzők úgy vélik: mivel a burgonya fontos részét képezi számos ember étrendjének a fejlett és a fejlődő világban egyaránt, ezért eredményük hozzájárulhat az emberek jobb egészségéhez. Világszerte több mint egymilliárd ember fogyaszt naponta burgonyát.

Az amaránt magas, nagylevelű növény, amelynek apró magjai vannak. Az aztékok és a korai amerikai kultúrák fontos élelme volt, az 1970-es évek végétől pedig nagyüzemileg is termesztik az Egyesült Államokban.
A növény egyik génjét – az AmA1 jelűt ( Amaranth Albumin 1) – mezőgazdasági szempontból fontosnak tartják, mert ez ruházza fel a növényt és magvait nagy fehérjeszinttel és az esszenciális aminosavak magasabb koncentrációjával.
Szubhrá Csahrábórti kutatásvezető, az indiai Országos Növénygenom-kutató Intézet (Újdelhi) munkatársa és csoportja ezt a bizonyos gént hét burgonyafajtába vitte be, majd két éven át növesztették a transzgénikus krumplit.
A kutatók mérései szerint a transzgénikus burgonyafajták 35-60 százalékkal több fehérjét tartalmaztak, mint a nem módosított növények. Nagyobb volt bennük egyes aminosavak szintje is, különösen a lizin és a tirozin koncentrációja, de megemelkedett a burgonya kéntartalma is.
A transzgénikus burgonyát patkányokkal és nyulakkal etették meg, melyeknél semmiféle elváltozást nem észleltek a vizsgálatok során.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.