Februárban indul a Minősített Passzívház Tervező képzés tavaszi kurzusa

2011 óta érhető el Magyarországon a tavaszi és őszi kurzusokkal indított Minősített Passzívház Tervező képzés.

Az Európai Unió támogatásával kidolgozott eredeti német tananyagot sajátíthatják el magyar nyelven a jelentkezők, akkreditált passzívház oktatók közreműködésével. A képzés modulrendszerű – 9 modulból és gyakorlati műhelymunkából áll. Az egyes modulok külön is látogathatók, aszerint, hogy a jelentkező a passzívház tervezés mely területén szeretne speciális szaktudásra szert tenni, illetve meglévő tudását elmélyíteni.

A passzívház technológia jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a meglévő épületek energiamennyiségének töredékét igénylik, megvalósításuk már a mai energiaárak mellett is sok esetben gazdaságos. A passzívházak megtervezése és megépítése azonban több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges. Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a tervező ismerje a különböző szakterületek kölcsönhatásait az épület működésére a helyi klímaviszonyok között, összehangolja az egyes szakterületek képviselőinek munkáját, és szakszerű tanácsokat adhasson megbízójának.

A Minősített Passzívház Tervező képzés 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából áll; a képzést az elmúlt években több országban bevezették. A hallgatók a Budapesten indított Minősített Passzívház Tervező képzésen az eredeti német tananyagot magyar nyelven sajátíthatják el a résztvevők, passzívház tervezésben, kivitelezésben nagy tapasztalattal rendelkező, képzett oktatók vezetésével. A szakképzés nemzetközileg egységes írásbeli záróvizsgával zárul, melyet a német Passzívház Intézet állít össze. (A Budapesten tartott írásbeli záróvizsga nyelve magyar.) Az eredményes vizsgát követően a hallgatók  – végzettségüktől függően – minősített passzívház tervező vagy minősített passzívház tanácsadó képesítést szereznek.

Kik jelentkezhetnek?

A szakképzés elsősorban építészmérnökök, épületgépészek, egyetemi hallgatók, épület energetikusok és kivitelezők érdeklődésére tarthat számot, akik a munkájuk során kamatoztatni tudják a megszerzett ismereteket, nemcsak Magyarországon, bárhol a világban. A sikeresen vizsgázó tervezők bekerülnek a Passivhaus Planer  c. nemzetközi adatbázisba az elérhetőségeikkel.

A Minősített Passzívház Tervező képzés 2016. évi tavaszi kurzusa 2016. február 5-án indul Budapesten, pénteki és szombati oktatási napokkal. A képzés weboldalán  láthatók az őszi kurzus tervezett időpontjai is. A modulok  részletes tematikája is elérhető ugyanitt.

A képzésnek köszönhetően folyamatosan bővül Magyarországon azon tervezők köre, akik magas szakértelemmel rendelkeznek a különösen energiahatékony épületek tervezésének és építésének területén.

A Minősített Passzívház Tervező képzésre az Építész Továbbképző weboldalán lehet jelentkezni >>

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.