Falra kenhető napelem

A Notre Dame-i Egyetem kutatói olcsó napelemes festéket fejlesztettek ki, amely az elképzelések szerint egyszerűen a ház falára kenve alkalmazható lenne az épület energiaellátására.

A Sun-Believable névre keresztelt anyag félvezető nanorészecskék (kvantumpontok) segítségével termel felhasználható energiát a nap sugaraiból, és míg hatékonysága egyelőre meg sem közelíti a kívánatost, nagyon olcsó és könnyen előállítható nagy mennyiségben is, írja az ipon.hu. Ahogy Prashant Kamat professzor elmondta, túl akartak lépni a szilíciumalapú napelemes technológián és új megközelítést alkalmazni. A kvantumpontokat egy kenhető anyagba keverve hozták létre a festéket, amely bármilyen vezető felületre felkenhető mindenféle speciális felszerelés nélkül. A festék maga kadmium-szulfiddal vagy szelén-szulfiddal bevont titán-dioxid nanorészecskékből áll víz és alkohol keverékében. Ha átlátszó vezető felületre kenik és napfénynek teszik ki, áramot generál. A hatékonyság egyelőre egy százalék alatt van, ami jóval elmarad a forgalomban levő szilíciumalapú napelemek 10?15 százalékához képest. Azonban jóval olcsóbb ezeknél, nagy mennyiségben is könnyen előállítható, és a kutatók a hatékonyság növelését remélik a kísérletek következő fázisától.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.