Fa vagy fű? Ez itt a kérdés…

Az energiafüvek égetése körül sok még a megoldandó probléma.

A megújuló energiaforrások, és ezen belül a biomassza felhasználása egyre elterjedtebb világszerte. Azonban a tüzelőanyag tekintetében még most is sok a kérdés. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fásszárú növények elégetése fűtéstechnikailag kevésbé káros, míg az energiafüvek körül sok még a megoldandó probléma.
Az utóbbi időben mindinkább előtérbe került több, a megújuló energia témaköréhez kapcsolódó kérdés. Ezen belül sok szó esik a biomasszáról is, illetve annak alapanyagáról. Az általában elfogadott mezőgazdasági hulladékok mellett vajon a fásszárú, vagy lágyszárú energianövények felhasználása a hatékonyabb?
„Azokban az országokban természetesen, ahol jelentős az erdővagyon, nagy hagyománya van a fára alapozott energiatermelésnek. Ahol kevesebb az erdő, ott más éghető növényekkel próbálkoznak: energiafűvel, szalmával, vagy éppen az élelmiszerek alapanyagául szolgáló növények melléktermékeivel” – mondta Terbe Zoltán, a Magyar Megújuló Energia Szövetség főtitkára.

Persze abban az esetben, ha az élelmiszeriparhoz köthető a tüzelőanyag-termelés, például a szalma esetében, akkor sajnos az élelmiszerpiacnak kell alárendelni azt. Ha például az alacsony felvásárlási ár miatt nem termel senki búzát, akkor nem keletkezik megfelelő mennyiségű szalma, tehát vagy a piacról vásárol drágább szalmát, vagy leállítja az energiatermelést a termelő. A mezőgazdasági melléktermékek mellett szóba jöhetnek azok a lágyszárú energianövények is, amelyeket kifejezetten hő és villamos energia előállítására termesztenek. Számos olyan tudományos kísérletet végeztek ezen a területen, amely a felszínre hozta az energiafüvek hátrányait is.
Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az energiafű égetése során olyan üvegszerű lerakódások keletkeznek a kazánok tűzterében, amelyek jelentősen csökkentik a hatásfokot, illetve a kazánokat le is kell állítani, hogy ezeket a lerakódásokat el lehessen távolítani. Egy nagyobb ipari méretű kazán esetében ez a légkalapácsos megoldást jelenti. Talán ez az oka annak, hogy az oly ígéretesnek tűnő energiafű elterjedése megtorpant. Több próbálkozás volt a lágyszárú növények pellettálásával is, azonban a fenti problémát ez sem oldotta meg. „A tapasztalatok szerint a lágyszárú növények égetése során ráadásul arányaiban több hamu is keletkezik, mint ugyanolyan mennyiségű fa elégetésekor, illetve a füstgázemisszió is kedvezőtlenebb paraméterekkel zajlik, mint a fásszárú növények égetésekor” – teszi hozzá Terbe.

Persze a fa esetében itt is akadnak még megoldandó feladatok. Így például energiatermelésre csak az egyéb célra nem hasznosítható fa jöhet számításba: az erdei hulladék, a faipari hulladék, és a napjainkban egyre inkább elterjedő, energetikai célra termelt fa. „Energiaerdőket elsősorban oda érdemes telepíteni, ahol a talaj nem túl jó minőségű, és ezáltal az élelmiszer-termelés nem gazdaságos, vagy csak szerény jövedelmet biztosíthat a gazdák számára” – vélekedik Terbe A faaprítékkal, esetleg fapellettel működő kazánok széles skálája áll ma már rendelkezésünkre, de komoly ágazattá is válhat a magyarországi kazánpiac is, hiszen egyre több hazai gyártó próbálkozik ilyen típusú kazánok gyártásával.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kellő tisztaságú és alacsony nedvességtartalmú fával már hatékonyan megoldható az energiatermelés. Természetesen ha nagyobb méretekben gondolkodunk, akkor biztosítani kell a megfelelő mennyiségű és minőségű fa előállítását is. A fa égetése területén megszerzett tüzeléstechnikai tapasztalatok, és az ezeket jól adaptáló, korszerű kazánkonstrukciók napjainkban már lehetővé teszik azt, hogy jó hatásfokkal, alacsony emisszióval, kis hamutartalommal állítsanak elő energiát fából.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.