Ezzel a megoldással óriási mennyiségű víz spórolható

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.

A Penn Állami Egyetem tudósai szerint 90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat – ismertette a részleteket a BBC News. A spray használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, 50 öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet. Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának. “Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását” – hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.