A földgáztárolóink csak a kapacitásuk harmadáig vannak feltöltve, és ha nem jönne importgáz, az ország teljes körű ellátása csak napokig lenne biztosítva, írja a Népszava.

Ezért kell az alternativ energia: pár napnyi gáztartalékunk van

A földgáztárolóink csak a kapacitásuk harmadáig vannak feltöltve, és ha nem jönne importgáz, az ország teljes körű ellátása csak napokig lenne biztosítva, írja a Népszava.

A mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg – írja a Népszava. A lapnak Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: így a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország. A volt helyettes államtitkár szerint a kabinetnek érdemes lett volna a nyári időszakban gondoskodni a megfelelő mennyiségű gázkészlet felhalmozásáról a fűtési idény elejére, ezzel erősíthette volna az ellátás biztonságát. A mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztás mellett a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé. A szakember megjegyezte: azzal is számolni kell, hogy a hazai gázkitermelés a néhány évvel ezelőtti napi 10-11 millió köbméterről 8 millió körülire esett vissza, és ez tovább szűkíti a belső forrásokat.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.