Ezektől lehetsz allergiás jelenleg

Leginkább a csalánfélék és a kültéri allergén gombák okozhatnak tüneteket az arra érzékenyeknek – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton.

Az elmúlt napokban ugyan kissé emelkedett, de összességében még mindig alacsony a pollenterhelés az országban. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a  szelídgesztenye, az útifű, a hárs, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenszemeit alacsony koncentrációban regisztrálták. Budapesten egy-egy napon a libatopfélék, a kender és a pázsitfűfélék pollenszemeiből mértek közepes koncentrációt. Az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettes főorvosa csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be: közeleg a parlagfűszezon, és itt az ideje, hogy a parlagfű-allergiások megkezdjék a felkészülést, és felkeressék orvosukat. 

Kifejtette, hogy eddig a parlagfű pollenszemeit még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték. A főorvos szerint augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.